Het toenemende probleem van gehoorschade en tinnitus: De invloed van muziek en andere factoren

LLara 13 augustus 2023 10:07

Gehoorschade en tinnitus vormen een groeiend probleem, met muziek als een van de oorzaak. Maar welke rol spelen festivals en concerten hierin echt? En hoe zit het met andere factoren, zoals je werkplek of zelfs medicijngebruik? In dit artikel praten we met experts om antwoorden op deze vragen te geven.

Toename van gehoorschade en tinnitus

De laatste 20 jaar heeft er een duidelijke toename plaatsgevonden in gehoorschade en tinnitus. Deze ontwikkeling is gedeeltelijk te wijten aan de voortgang in de geluidstechnologie. Ondanks dat tinnitus vaak wordt afgeschilderd als een 'dreiging', ervaren de meeste mensen met tinnitus weinig hinder ervan. Slechts een klein percentage ervaart psychologische klachten.

Verschillende factoren bijdragen aan gehoorschade

Het is algemeen bekend dat festivals en concerten bijdragen aan gehoorschade. Echter, ook werkomgevingen zoals de bouw en scheepvaart zijn belangrijke veroorzakers. Verder kunnen bepaalde ziektes en medicijngebruik tot gehoorschade leiden. Het is dus duidelijk dat gehoorschade door een breed scala aan factoren kan worden veroorzaakt.

De beleving van hard geluid bij concerten

Vaak wordt aangenomen dat 'hoe luider, hoe beter' bij concerten. Dit draagt bij aan de algehele ervaring, ondanks dat het verhogen van het volume niet noodzakelijk leidt tot betere geluidskwaliteit. Geluid is nadrukkelijk een persoonlijke beleving en kan variëren tussen individuen.

In tegenstelling tot gehoorschade, die vaak geleidelijk ontstaat, kan tinnitus plotseling verschijnen. Er zijn echter vaak voortekenen van tinnitus. Deze kunnen zich uiten in de vorm van problemen met communicatie over de telefoon, of het vaak moeten vragen wat er gezegd is.

Als je tinnitus hebt, is het belangrijk om dit te melden bij je huisarts. Dit is vooral belangrijk als tinnitus leidt tot problemen zoals concentratieproblemen, belemmeringen in het uitvoeren van taken of slaapproblemen. Ondanks dat er momenteel geen chirurgische of medicamenteuze behandeling voor tinnitus is, zijn er cognitieve gedragstherapieën beschikbaar die kunnen helpen bij het omgaan met tinnitus.

Toekomstige genezing van gehoorschade

Onderzoekers zijn actief op zoek naar manieren om gehoorschade in de toekomst te kunnen genezen. Momenteel wordt er gekeken naar de mogelijkheden van stamceltechnieken en gentherapie om de cellen van het binnenoor te laten regenereren. Hoewel er goede vooruitzichten zijn, zijn er nog veel zaken die onderzocht moeten worden voordat deze technieken in de praktijk kunnen worden toegepast.

De overheid en strengere geluidsnormen

Ondanks adviezen van verschillende instanties en professionals om strengere geluidsnormen in te voeren, heeft de overheid ervoor gekozen om dit niet te doen. Dit is deels te wijten aan praktische bezwaren en het potentiële effect op kleinere locaties, die aanzienlijke investeringen zouden moeten doen om aan strengere normen te voldoen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.