Hoe de sociaaleconomische status van ouders invloed heeft op de hersenen van kinderen

LLara 25 februari 2024 10:30

Noorse onderzoekers hebben ontdekt dat de sociaaleconomische status van ouders invloed kan hebben op de ontwikkeling van de hersenen van hun kinderen. Dit komt voort uit een analyse van hersenscans van meer dan 10.000 Amerikaanse schoolkinderen.

Analyse van hersenscans

Een team van onderzoekers van het PROMENTA Research Centre aan de Universiteit van Oslo gebruikte een grote dataset om een mogelijke correlatie te vinden tussen de sociaaleconomische status van ouders en de hersenontwikkeling van hun kinderen. Ze analyseerden hiervoor de hersenscans van duizenden Amerikaanse schoolkinderen.

De onderzoekers ontdekten verschillen in de hersenschors, het gevouwen oppervlak van de grote hersenen, bij kinderen uit verschillende sociaaleconomische achtergronden. Ze vonden dat de hersenschors een groter oppervlak leek te hebben bij kinderen van hoogopgeleide ouders met een hoog inkomen dan bij kinderen van ouders met een lager opleidingsniveau en inkomen.

Myeline en sociaaleconomische status

Hoewel de resultaten niet volledig eenduidig waren, toonde het onderzoek aan dat kinderen uit gezinnen met een lager inkomen meer myeline hadden. Myeline is een vetachtige stof die de hersencellen isoleert en zorgt voor snelle en efficiënte communicatie tussen de cellen.

Indirecte invloeden op hersenontwikkeling

Het team suggereert dat de invloed van de sociaaleconomische status van ouders op de hersenontwikkeling van kinderen indirect kan zijn. Factoren zoals voeding, milieu en de algemene gezinsomgeving kunnen directer invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen, en deze factoren kunnen op hun beurt worden beïnvloed door het inkomen en opleidingsniveau van de ouders.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.