Hoe om te gaan met een snurkende partner: Tips van slaapcoaches

LLara 21 september 2023 23:32

Je ligt 's nachts wakker, niet van je eigen zorgen, maar van het snurken van je partner. Dit artikel biedt praktische tips en suggesties van twee slaapcoaches om dit veelvoorkomende probleem aan te pakken.

Hoe verkoudheid en keelontsteking snurken veroorzaken

Wie had gedacht dat een simpele verkoudheid of een keelontsteking zo'n impact zou kunnen hebben op je nachtrust? Als je verkouden bent, kunnen je neus en slijmvliezen opzwellen, wat het snurken verergert. En wist je dat keelontsteking snurken kan veroorzaken door vergrote keelamandelen? Het zijn niet de meest aangename feiten, maar ze helpen wel om te begrijpen waarom je partner zoveel geluid maakt in zijn slaap.

Slaap posities en hun invloed op snurken

Het idee om op je rug te slapen lijkt misschien comfortabel, maar volgens slaapcoach Beitske Schoof kan dit juist het snurken verergeren. Beitske heeft wat creatieve oplossingen voor dit probleem, zoals speciale shirts met luchtkussens op de rug of het naaien van een tennisbal in je slaapshirt. Deze niet-traditionele tips kunnen het oncomfortabel maken om op je rug te slapen en zo het snurken verminderen. Het is het proberen waard!

De impact van snurken op relaties

Je kent het wel, je wordt wakker van het gesnurk van je partner en je eerste reactie is om hem of haar aan te stoten. Volgens de slaapcoaches is dit echter geen goed idee, omdat het de relatie kan belasten. In plaats daarvan raden ze aan om overdag, als jullie beide wakker en rustig zijn, een oplossing te zoeken. Zo voorkom je nachtelijke ruzies en verbetert de kwaliteit van jullie slaap (en relatie).

Er zijn vele 'oplossingen' voor snurken die je wellicht al hebt gehoord, zoals neusspray, mondpleisters en zelfs uien naast je bed. Echter, de effectiviteit van deze methoden varieert sterk. Neusspray kan bijvoorbeeld een tijdelijke verlichting bieden, maar is niet bedoeld voor langdurig gebruik. Mondpleisters kunnen helpen als je met je mond open slaapt, maar ze zijn niet voor iedereen geschikt. En de oude wives' tale van de ui naast je bed? Volgens de slaapcoaches helpt dat helaas niet om je neus open te houden.

Hoe je beter kunt slapen ondanks een snurkende partner

Als je partner blijft snurken ondanks alle pogingen om dit te stoppen, zijn er nog steeds dingen die je zelf kunt doen. Oordopjes kunnen helpen, alhoewel ze niet alle geluiden volledig blokkeren. Achtergrondgeluiden zoals regengeluiden of 'white noise' kunnen helpen om het snurken te maskeren en het je makkelijker maken om in slaap te vallen. Een andere optie is om eerder naar bed te gaan dan je partner. Als je al in diepe slaap bent wanneer het snurken begint, heb je er misschien minder last van.

Het is misschien niet de meest romantische oplossing, maar soms kan apart slapen de beste optie zijn als je partner ernstig snurkt. Het geeft jullie beide de kans om ononderbroken te slapen en goed uit te rusten, wat uiteindelijk bijdraagt aan de algehele gezondheid en welzijn. Het is zeker een optie om in gedachten te houden als niets anders lijkt te werken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.