Hoe om te gaan met je depressieve partner: 8 praktische tips

LLara 6 mei 2024 07:01

Als je partner depressief is, kan dit ook voor jou een zware last zijn. Jij wilt er zijn en helpen, maar tegelijkertijd moet je ook je eigen leven leiden. Hoe pak je dit aan? Hier zijn acht praktische tips om je door deze uitdaging te navigeren.

Zie de ziekte als de vijand

De eerste stap om met de depressie van je partner om te gaan, is het zien van de ziekte als de vijand, niet je partner. Samenwerken om de depressie te bestrijden kan leiden tot een sterker bondgenootschap en ervoor zorgen dat jullie beiden niet tegen elkaar maar tegen de ziekte vechten. Dit kan helpen om schuldgevoelens en verwijten naar de achtergrond te verplaatsen.

Depressie kan gevoelens van woede en frustratie opwekken, zowel bij de persoon die lijdt als bij degenen die eromheen staan. Probeer echter niet vast te zitten in deze emotionele valkuilen en toon begrip. Stigmatiseer de situatie niet en laat boosheid je relatie niet beïnvloeden. Blijf empathisch en begripvol.

Moedig professionele hulp aan

Een van de beste manieren om je partner te helpen, is door ze aan te moedigen om professionele hulp te zoeken. Dit kan betekenen dat ze een therapeut, psychiater, of andere medische professional moeten zien. Ondersteun hen in hun zoektocht naar hulp en pas op dat je niet oordeelt of kritiek levert op hun keuzes.

Houd open communicatie en stel beslissingen uit

Het is ook belangrijk om een open communicatiekanaal met je partner te hebben. Laat hen hun gevoelens uiten zonder oordeel of kritiek. Daarnaast, probeer geen belangrijke beslissingen over je relatie te nemen tijdens een depressieve episode. Emoties kunnen hoog oplopen en het is beter om te wachten tot de storm is overgewaaid.

Het kan voor je partner nuttig zijn als je aanbiedt om mee te gaan naar doktersbezoeken. Jij kent je partner goed en kan waardevolle inzichten geven die kunnen helpen bij de diagnose en behandeling. Plus, je aanwezigheid kan ook ondersteunend en geruststellend zijn.

Als er kinderen of tieners in het gezin zijn, is het belangrijk om hen leeftijdsgeschikte informatie over de situatie te geven. Dit kan helpen om hun angst of bezorgdheid te verminderen. Zorg ervoor dat ze weten dat de depressie niet hun schuld is en dat ze nog steeds geliefd zijn.

Wees geduldig tijdens het behandelproces

Het proces van het vinden van de juiste behandeling voor depressie kan soms lang duren. Daarom is het belangrijk om geduldig te zijn. Het is frustrerend om te zien dat je partner lijdt, maar onthoud dat het vinden van de juiste behandeling tijd kost. Blijf ondersteunend en geduldig.

Zorg ook voor je eigen emotionele welzijn

Depressie is vaak een episodische ziekte, met goede en slechte periodes. Je moet begrijpen dat er ups en downs zullen zijn. Daarnaast, vergeet niet om ook voor jezelf te zorgen. Zoek emotionele steun als je je overweldigd voelt. Dit kan bij vrienden, familie of professionele hulpverleners zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.