Hoe schoon is jouw herbruikbare waterfles? Dit moet je weten!

LLara 15 april 2024 07:01

Heb je ooit nagedacht over hoe schoon jouw herbruikbare waterfles eigenlijk is? We drinken er dagelijks uit, maar hoe vaak maken we ze echt schoon? In dit artikel onthullen we enkele verrassende feiten over de bacteriën in je waterfles en geven we advies over het schoonhouden ervan.

Bacteriën in je waterfles

Als je een herbruikbare waterfles hebt, drink je waarschijnlijk meerdere keren per dag uit die fles. Elke keer dat je drinkt, laat je bacteriën achter op het oppervlak van de fles. Maar wist je dat er ook bacteriën in het drinkwater zelf zitten? Arts-microbioloog Edmée Bowles legt uit dat deze bacteriën zich kunnen vasthechten aan het oppervlak van je fles en zich daar kunnen vermenigvuldigen. Dit wordt een biofilm genoemd.

Het drinken van water uit een fles met bacteriën kan potentieel ziektes veroorzaken, zoals diarree of infecties. Maar volgens Bowles is de kans dat gezonde mensen daar ziek van worden relatief klein. Wanneer je het water drinkt, komt het in je maag terecht waar het maagzuur de meeste bacteriën doodt. Toch is het niet echt smakelijk om te denken dat je elke keer een slok met bacteriën opdrinkt.

Mensen met een onderdrukt immuunsysteem en mensen die maagzuurremmers gebruiken, moeten extra voorzichtig zijn. Maagzuurremmers verlagen de hoeveelheid maagzuur, waardoor je die extra barrière tegen bacteriën verliest. Als je in deze categorie valt, is het extra belangrijk om je waterfles zorgvuldig schoon te houden.

Het belang van regelmatig schoonmaken

Het is belangrijk om je waterfles regelmatig schoon te maken om bacteriën en de vorming van biofilm te voorkomen. Bowles adviseert om na elk gebruik je fles om te spoelen en het mondstuk schoon te maken. Het is zelfs het beste om de fles dagelijks of om de paar dagen met heet water en afwasmiddel grondig te wassen, of in de vaatwasser te doen.

Let op: bidons en herbruikbare rietjes

Bowles waarschuwt ook voor de tuitjes van bidons of herbruikbare rietjes. Deze plekken zijn ideale broedplaatsen voor bacteriën en zijn vaak moeilijk schoon te maken. Bowles raadt aan om heet water met afwasmiddel door de tuitjes te spoelen. Voor een herbruikbaar rietje zou je eigenlijk een schoonmaakborsteltje moeten hebben om de binnenkant goed schoon te kunnen krijgen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.