Hoe zorgwekkend is de nieuwe Covid-variant JN.1 tijdens de kerstdagen?

LLara 17 december 2023 07:47

Vlak voor Kerstmis zien we een heropleving van corona, met vele besmettingen en ziekenhuisopnames. Een grote factor hierin lijkt de nieuwe variant JN.1 te zijn. Hoe ernstig is deze variant en hoeveel zorgen moeten we ons maken tijdens de feestdagen?

Oorsprong en verspreiding van JN.1

De JN.1 variant is een recent ontdekte subvariant van de bekende Omicron-variant van het coronavirus. Deze nieuwe subvariant werd voor het eerste gespot in Japan in september 2023. Sindsdien is de variant in meer dan twaalf landen opgemerkt, inclusief Nederland.

De JN.1 variant heeft inmiddels ook Nederland bereikt. Het RIVM heeft bevestigd dat er een geval van JN.1 is vastgesteld. Het betreft een man uit Amsterdam die onlangs uit Japan is teruggekeerd. Deze man vertoont milde symptomen van COVID-19 en zit momenteel in quarantaine.

Mutaties en verspreiding van JN.1

De JN.1 variant heeft enkele specifieke eigenschappen door mutaties in het spike-eiwit. Dit is het deel van het virus dat zich bindt aan menselijke cellen. Deze mutaties kunnen de verspreiding van het virus verhogen en mogelijk het immuunsysteem van mensen beter omzeilen.

Besmettelijkheid en risico’s van JN.1

Volgens de huidige gegevens is de JN.1 variant mogelijk besmettelijker dan de BA.2-subvariant van Omicron, die momenteel dominant is in de Verenigde Staten. Daarnaast lijkt de JN.1 variant in staat om mensen te infecteren die al eerder besmet zijn geweest met COVID-19 of gevaccineerd zijn.

Ziektebeeld van de JN.1 variant

Er is nog veel onduidelijk over de ernst van de ziekte die door de JN.1 variant wordt veroorzaakt. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat deze nieuwe variant een ernstigere ziekte veroorzaakt dan andere subvarianten van Omicron.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de JN.1 variant nog niet officieel als een zorgwekkende variant bestempeld. Desondanks houdt de organisatie de ontwikkelingen rond deze nieuwe variant wel scherp in de gaten.

Maatregelen tegen verspreiding JN.1

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om de verspreiding van de JN.1 variant tegen te gaan. Denk hierbij aan vaccinatie en het nemen van een booster, het dragen van mondkapjes, voldoende afstand houden van anderen en regelmatig je handen wassen. Als je symptomen van COVID-19 ervaart, blijf dan thuis en laat je testen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.