Hydroxychloroquine en Covid-19: de waarheid over verkeerd gebruik

LLara 15 januari 2024 07:48

Tijdens de vroege stadia van de coronapandemie in 2020 heeft het verkeerde gebruik van hydroxychloroquine (HCQ) in Nederland mogelijk honderden levens gekost. Dit artikel onderzoekt hoe HCQ werkt, hoe het veilig kan worden gebruikt en waarom de berichtgeving in de media vaak misleidend is geweest.

Verkeerd gebruik van HCQ kost levens

In het begin van 2020, toen de wereld wanhopig op zoek was naar manieren om Covid-19 te behandelen, werd in Nederland hydroxychloroquine (HCQ) gebruikt. Volgens berichten in de media in januari 2024 heeft deze behandeling mogelijk honderden levens gekost. De berichtgeving suggereerde dat het gebruik van HCQ in alle gevallen een slecht idee zou zijn, wat echter niet klopt.

Hoge doses HCQ in late stadia van Covid-19

De berichten in de media waren gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek waarbij zeer hoge doses HCQ werden toegediend aan patiënten in een laat stadium van Covid-19. Dit omvat onderzoeken zoals de Britse RECOVERY-studie, de Amerikaanse SOLIDARITY-studie en de Nederlandse REMAPCAP-studie. Het is belangrijk op te merken dat HCQ het meest effectief is als het vroeg in het ziekteproces wordt gegeven, niet laat.

Hoe HCQ werkt tegen Covid-19

De werking van HCQ in de bestrijding van Covid-19 heeft te maken met zijn vermogen om de vermenigvuldiging van het virus te remmen. Wanneer patiënten in het ziekenhuis komen, bevinden ze zich vaak al in een fase van de ziekte die gepaard gaat met ernstige ontstekingen en trombose. In deze fase is HCQ niet effectief en kunnen hoge doses zelfs schade toebrengen aan de hartfunctie van de patiënt.

Veilige dosering van HCQ voor Covid-19

Volgens huisarts Rob Elens, die als eerste in Nederland HCQ gebruikte voor de behandeling van Covid-19, is de veilige dosering 2x 0,2 gram per dag gedurende een periode van vier dagen. Dit moet worden gecombineerd met zink en mogelijk een antibioticum zoals azitromycine of doxycycline. Deze doseringen zijn veilig en vergelijkbaar met de doseringen van HCQ die al decennialang worden gegeven bij de behandeling van malaria.

Het is opmerkelijk dat traditionele media zoals de Volkskrant, NRC, Telegraaf en NOS vaak onjuiste en niet-gebalanceerde berichten hebben gepubliceerd over de honderden, zo niet duizenden, sterfgevallen door het gebruik van HCQ bij de behandeling van Covid-19. Deze berichten waren gebaseerd op een eenzijdige interpretatie van wetenschappelijk onderzoek en hebben mogelijk bijgedragen aan onnodige angst en verwarring onder het publiek.

Het Artsen Collectief, een organisatie die opkomt voor de belangen van artsen en patiënten, roept op tot een genuanceerdere berichtgeving over het gebruik van HCQ in de strijd tegen Covid-19. Zij benadrukken dat HCQ effectief kan zijn als het in een vroeg stadium en in lage hoeveelheden wordt gebruikt, in tegenstelling tot de vaak gevaarlijke hoge doses die in een later stadium worden gegeven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.