Ideale ontlasting: slechts 21% Nederlanders haalt de perfecte drol

LLara 9 april 2024 10:31

Volgens recent onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting produceert slechts 21 procent van de Nederlanders dagelijks de 'perfecte drol'. Ondertussen wordt darmkanker steeds vaker gediagnosticeerd bij jongere mensen. Dit benadrukt het belang van het begrijpen van onze darmgezondheid en het doorbreken van het taboe op ontlastingscontrole.

De perfecte ontlasting: slechts een minderheid haalt het

Volgens recent onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), is slechts 21 procent van de Nederlanders in staat om dagelijks de perfecte ontlasting te produceren. Dit is zorgwekkend, vooral omdat wordt opgemerkt dat darmkanker steeds vaker wordt gediagnosticeerd bij jongere mensen. Het belang van het begrijpen van onze darmgezondheid en het doorbreken van het taboe op ontlastingscontrole kan niet worden onderschat.

Het onderzoek van de MLDS toonde aan dat bijna een kwart van de Nederlandse bevolking problemen heeft met de ontlasting. Bovendien heeft 17 procent van de bevolking regelmatig last van diarree, terwijl 6 procent vaak te maken heeft met verstopping. Dit onderstreept het belang van het letten op onze darmgezondheid en de noodzaak om meer open te zijn over onze stoelgang.

Waterige of dunne ontlasting: een veelvoorkomend probleem

De Bristol Stool Chart, een internationaal erkend hulpmiddel om de ontlasting te beoordelen, definieert de ideale ontlasting als een 'soepele worst'. Uit het onderzoek bleek echter dat 17 procent van de Nederlandse bevolking regelmatig last heeft van waterige of dunne ontlasting. Dit kan zeer belemmerend zijn, en daar moet absoluut meer aandacht voor komen.

Darmkanker bij jonge mensen: een alarmerende trend

Het is zorgwekkend dat darmkanker steeds vaker voorkomt bij jonge mensen onder de 40. Dit is niet langer een 'oude mensenkwaal'. Levensstijl, zoals het eten van vet, alcohol, bewerkt voedsel, suikerhoudende dranken, rood vlees en barbecuevlees, kan hierin een rol spelen. Het is belangrijk dat we ons bewust worden van de mogelijke risico's en maatregelen nemen om onze darmgezondheid te verbeteren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.