Innovatief infectiecentrum van Treant zet nieuwe stap in bestrijding infectieziekten

LLara 27 september 2023 10:33

Het nieuwe infectiecentrum van Treant, dat zich richt op het opsporen en behandelen van infecties en ziekten veroorzaakt door onder andere bacteriën en virussen, staat klaar om een voortrekkersrol te spelen in de bestrijding van infectieziekten in het noorden van het land.

Voortrekkersrol in bestrijding infectieziekten

Treant zet een grote stap vooruit in de gezondheidszorg met de opening van een nieuw centrum dat volledig gericht is op de bestrijding en preventie van infectieziekten. Artsen en medisch personeel in dit centrum werken samen om ziekten zoals sepsis en virale hepatitis, veroorzaakt door bacteriën, virussen, parasieten en schimmels, op te sporen en te behandelen.

Het nieuwe infectiecentrum is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen Treant. Deze afdelingen, waaronder interne geneeskunde/infectieziekten, infectiepreventie en medische microbiologie, bundelen hun krachten en kennis om de best mogelijke zorg te bieden aan patiënten met infectieziekten.

Speciale afdeling voor complexe infecties

Een uniek kenmerk van het nieuwe centrum is de aanwezigheid van een speciale verpleegafdeling. Deze afdeling, die zes bedden telt, is specifiek bedoeld voor patiënten met complexe en resistente infecties, zoals sepsis, infecties van de wervels en de ziekenhuisbacterie MRSA. Het gespecialiseerde team op de afdeling zorgt voor een verbeterde kwaliteit van zorg voor deze patiënten.

Ruimte voor verbetering in antibiotica gebruik

Dr. Van Assen, internist-infectioloog bij Treant, is van mening dat er nog veel ruimte is voor verbetering als het gaat om de inzet van antibiotica. Vooral bij patiënten met een geregistreerde antibiotica-allergie kan er volgens hem veel winst worden behaald. Deze patiënten worden doorgestuurd naar het infectiecentrum waar wordt onderzocht of zij daadwerkelijk allergisch zijn voor antibiotica.

Het nieuwe infectiecentrum van Treant biedt ook zorg voor patiënten die lijden aan chronische aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en reuma. Deze patiënten, die vaak immuunreactie-onderdrukkende medicijnen slikken, kunnen bij het centrum terecht voor vaccinaties tegen ziekten die voor hen extra gevaarlijk zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.