Invasie van de Aziatische tijgermug: hoe bescherm je jezelf?

LLara 23 september 2023 00:22

De Aziatische tijgermug wordt steeds vaker gespot in Nederland, met 63 keer in het afgelopen jaar. Deze muggensoort kan ernstige virusziekten met zich meebrengen en komt via import en vakantiegangers ons land binnen. Hoe gevaarlijk is deze mug en hoe kunnen we ons tegen haar beschermen?

Aziatische tijgermug: een groeiend probleem

Het zien van de Aziatische tijgermug in Nederland is geen zeldzaamheid meer. Met 63 waarnemingen dit jaar is het een groeiend probleem. Zorgwekkend is dat deze muggensoort meer dan twintig virusziekten kan dragen. Hoewel het risico op infectie op dit moment klein is, is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke gevaren.

De oorsprong van de tijgermug ligt in Azië, maar de mug is al een vast onderdeel van het Europese ecosysteem. Verschillende factoren dragen bij aan de verspreiding van deze muggensoort, waaronder de import van kamerplanten, tweedehands autobanden, maar ook onwetende vakantiegangers die de muggen meebrengen.

Zoals bij veel muggensoorten is stilstaand water de ideale broedplaats voor de Aziatische tijgermug. Items in uw tuin zoals bloempotten, regentonnen en emmers kunnen een geschikte omgeving bieden voor deze muggen om zich te nestelen en te vermenigvuldigen. Door deze gebieden regelmatig leeg te maken, kunt u de groei van de muggenpopulatie helpen beheersen.

Hoe herken je een tijgermug?

Een van de belangrijkste stappen in het beheersen van de tijgermug is het herkennen ervan. Deze mug onderscheidt zich door zijn kenmerkende zwart-witte strepen, terwijl de meeste andere muggen bruin of grijs zijn. Ze zijn ook vrij klein, rond een halve centimeter lang, en hebben vlekjes op hun vleugels. Door ze te herkennen, kunt u passende maatregelen nemen wanneer u ze in uw omgeving aantreft.

Een tijgermug gespot? Meld het bij de NVWA

Als u een tijgermug herkent, is het belangrijk dat u dit meldt bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zij doen onderzoek naar de verspreiding en mogelijke gevaren van deze muggensoort. Uw melding kan bijdragen aan hun onderzoek en helpen bij de bestrijding van deze muggensoort in Nederland.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.