Is het verstandig om voor elke pijn een pijnstiller te nemen?

LLara 16 oktober 2023 14:07

Het gebruik van pijnstillers bij hoofdpijn is een veelvoorkomend fenomeen, maar is het wel zo verstandig? Experts geven hun mening en bieden alternatieven om op een gezondere manier met pijn om te gaan.

Pijngrens en gemak van medicijnen

Het verschil in de neiging om naar een pijnstiller te grijpen kan te maken hebben met individuele pijngrenzen, volgens Annemieke Horikx van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). Bovendien speelt de huidige medische cultuur ook een rol, waarbij pijnstillers gemakkelijk beschikbaar zijn voor bijna elke aandoening.

Anke Lambooij van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik waarschuwt dat je voorzichtig moet zijn met hoofdpijn. Langdurig gebruik van pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kan leiden tot medicatieafhankelijke hoofdpijn, waarbij de pijnstiller de hoofdpijn juist in stand houdt.

Als je liever geen pijnstillers slikt, zijn er verschillende manieren om hoofdpijn op een natuurlijke manier te verlichten. Zo kan het drinken van voldoende water, het eten van voldoende voedsel, het gebruik van pepermuntolie voor een massage, het nemen van voldoende rust, het geven van rust aan de ogen na een hele dag naar beeldschermen te hebben gekeken, en het regelmatig nemen van frisse lucht zeker helpen.

Langdurig gebruik van pijnstillers

Volgens Lambooij kan het langdurig slikken van pijnstillers ertoe leiden dat je bepaalde beschadigingen in je lichaam verder gaat forceren, omdat je de pijn niet meer duidelijk voelt of eraan gewend bent geraakt. Dit hangt echter af van de oorzaak van de pijn.

De impact van ibuprofen op de maag

Horikx waarschuwt voor het veelvuldig en langdurig innemen van ibuprofen, omdat dit schadelijk kan zijn voor je maag. Het is belangrijk om te weten waarom je pijnstillers slikt en hoe lang je van plan bent deze te blijven gebruiken om mogelijke negatieve effecten te minimaliseren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.