Is suiker de verborgen verslaving in onze voeding?

LLara 29 juli 2023 23:11

Suiker is overal om ons heen, verscholen in onze dagelijkse voeding, maar hoe verslavend is deze zoete verleiding echt? En wat zijn de gevolgen voor onze gezondheid? Dit artikel ontrafelt de zoete leugens van suiker.

Verborgen suikers in onze dagelijkse voeding

Veel van onze dagelijkse voeding bevat meer suiker dan we denken. Diëtist Kim Brouwers legt uit dat we jaarlijks ongeveer 20 kilo aan toegevoegde suikers consumeren. Deze suikers zijn vaak verborgen in voeding die we eigenlijk niet nodig hebben voor onze gezondheid, zoals frisdrank, koek en snoep. Maar ook in producten waarvan we het minder verwachten, zoals kant-en-klare kruidenmixen, sauzen en zelfs ons broodbeleg.

Ondanks dat suiker dezelfde reactie in de hersenen veroorzaakt als alcohol en drugs, door het gelukshormoon dopamine aan te maken, kunnen we suiker niet wetenschappelijk als een verslavend middel bestempelen. Dit komt omdat we bij suiker niet steeds meer van het product nodig hebben om hetzelfde gevoel van euforie te ervaren. Dat betekent echter niet dat het makkelijk is om te stoppen met het eten van zoetigheid. De productie van dopamine maakt dat we een verlangen naar suiker hebben.

Tips voor een leven met minder suiker

Als je je suikerinname wilt verminderen, zijn er verschillende strategieën die je kunt toepassen. Diëtist Kim Brouwers adviseert om vaker etiketten en voedingswaarden te lezen, omdat er vele benamingen zijn voor suiker. Probeer zo vers en onbewerkt mogelijk te eten en maak een maaltijdplanning om bewuste keuzes te maken. Door weekboodschappen te doen, voorkom je dat je met honger naar de supermarkt gaat en ongezonde keuzes maakt. Houd ongezonde producten met toegevoegde suikers uit het zicht, en overweeg deelname aan de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.