Isometrische oefeningen: De sleutel tot bloeddrukverlaging volgens onderzoek

LLara 10 augustus 2023 19:48

Onderzoekers van de Canterbury Christ Church University hebben ontdekt dat isometrische oefeningen, zoals wall squats en planks, de meest effectieve methode zijn om de bloeddruk te verlagen. De resultaten zijn zo opmerkelijk dat ze suggereren dat de huidige bewegingsrichtlijnen voor hoge bloeddruk herzien moeten worden.

Isometrische oefeningen verlagen effectief de bloeddruk

Volgens een recente studie van de Canterbury Christ Church University zijn isometrische oefeningen - statische houdingen die de spieren activeren zonder ze te verlengen of samen te trekken - de meest effectieve manier om de bloeddruk te verlagen. Onder deze vorm van lichaamsbeweging vallen oefeningen zoals wall squats en planks. Ze zijn zo effectief omdat ze de spieren zodanig samentrekken dat de bloedvaten kort worden samengedrukt, waardoor de doorbloeding naar de samengedrukte vaten toeneemt na de oefening.

Isometrische oefeningen: 22 procent betere resultaten

In vergelijking met andere vormen van lichaamsbeweging toonden isometrische oefeningen een 22 procent grotere bloeddrukverlaging aan. De deelnemers die twee of meer weken aan een isometrisch trainingsprogramma deelnamen, lieten de grootste verbetering zien, met een gemiddelde bloeddrukverlaging van 8/4 mmHg. Dit maakt isometrische training de meest effectieve methode om zowel de systolische als de diastolische bloeddruk te verlagen.

Oproep tot herziening van bewegingsrichtlijnen

Op basis van de indrukwekkende resultaten van het onderzoek pleiten de onderzoekers voor een herziening van de huidige bewegingsrichtlijnen voor hoge bloeddruk. Ze stellen voor om de focus te verschuiven naar isometrische oefeningen als een effectieve methode voor de preventie en behandeling van hoge bloeddruk. Deze bevindingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe bewegingsrichtlijnen voor mensen met hoge bloeddruk.

Hoewel de effectiviteit van isometrische oefeningen in de strijd tegen hoge bloeddruk aanzienlijk is, benadrukken de onderzoekers dat dit slechts één aspect is van bloeddrukbeheersing. Andere levensstijlveranderingen, zoals het behouden van een gezond gewicht, evenwichtig eten, minder zout eten en beperkt alcoholgebruik, zijn ook cruciaal voor het beheersen van de bloeddruk.

Met ongeveer 1,3 miljard mensen wereldwijd die lijden aan hoge bloeddruk, is dit een ernstig gezondheidsprobleem. Hoge bloeddruk is een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten, waardoor de bevindingen van dit onderzoek van groot belang zijn voor de wereldwijde volksgezondheid.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.