Kamerleden eisen meer actie tegen dalende vaccinatiegraad

LLara 5 april 2024 07:01

De dalende vaccinatiegraad in Nederland baart de Tweede Kamer zorgen. Terwijl staatssecretaris van Volksgezondheid, Maarten van Ooijen, maatregelen voorstelt om de vaccinatiegraad onder kinderen te verhogen, vragen Kamerleden zich af of deze stappen voldoende zijn. De toenemende gevallen van ernstige ziektes en verspreiding van desinformatie over vaccins wekken grote zorgen op.

Twijfels over maatregelen om vaccinatiegraad te verhogen

De maatregelen die door demissionair staatssecretaris Van Ooijen worden voorgesteld om de vaccinatiegraad bij kinderen te verhogen, worden door een meerderheid van de Tweede Kamer gezien als een stap in de goede richting. Kamerleden uiten echter hun zorgen over de vraag of deze maatregelen voldoende zijn om de dalende trend te keren. Ze tonen zich met name bezorgd over het toenemend aantal gevallen van ernstige ziektes en de verspreiding van desinformatie over vaccins.

Van Ooijen heeft een 'tienpuntenplan' gepresenteerd om de vaccinatiegraad te verhogen. Een van de voorgestelde maatregelen is een wijkgerichte aanpak, waarbij zorgprofessionals voorlichting geven over vaccins. Er zijn namelijk grote verschillen tussen wijken als het gaat om de mate waarin kinderen zijn ingeënt tegen ernstige ziektes. Daarnaast wil Van Ooijen artsen inzetten als influencers op sociale media om de verspreiding van desinformatie over vaccins te bestrijden.

Voorstel voor wet om ongevaccineerde kinderen te weigeren

VVD en D66 zijn bezig met het opstellen van een initiatiefwet die kinderdagverblijven de mogelijkheid moet geven om ongevaccineerde kinderen te weigeren. Deze wet is bedoeld om ouders tegemoet te komen die kinderen hebben die nog te jong zijn voor vaccinatie. Deze ouders houden hun kinderen vaak thuis uit angst voor besmetting door oudere niet-gevaccineerde kinderen in de kinderopvang.

Dalende vaccinatiegraad toegeschreven aan desinformatie en pandemie

Verschillende partijen in de Tweede Kamer menen dat de coronapandemie en de verspreiding van desinformatie over vaccins hebben bijgedragen aan de dalende vaccinatiegraad. Hoewel sommigen ook wijzen op falend overheidsbeleid tijdens de pandemie, zijn de meesten het erover eens dat kwakzalvers en zelfbenoemde influencers die desinformatie verspreiden een groot deel van het probleem vormen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.