Kan jouw orgaan de tand des tijds weerstaan? Stanford-onderzoekers bieden inzichten

LLara 7 december 2023 07:48

Onderzoekers van Stanford University hebben een methode ontwikkeld om de 'echte' leeftijd van onze organen te bepalen. Deze methode maakt het mogelijk om het risico op orgaanfalen en ziektes te voorspellen, een potentieel cruciale stap in het behouden van onze gezondheid.

Specifieke eiwitten onthullen orgaanveroudering

Net als de onderdelen van een auto, verouderen de verschillende organen in ons lichaam in verschillende tempo's. Maar in tegenstelling tot auto's, is het voor ons lichaam niet zo eenvoudig om de staat van deze 'onderdelen' te beoordelen. Hier komen echter de wetenschappers van Stanford University in beeld. Door het analyseren van de waarden van specifieke eiwitten, hebben ze een manier bedacht om de veroudering van menselijke organen te meten. Deze methode biedt de mogelijkheid om het risico op orgaanfalen en diverse ziektes beter te voorspellen, waardoor sneller ingegrepen kan worden.

Versnelde orgaanveroudering bij volwassenen

Het onderzoek onthult een zorgwekkende realiteit: ongeveer een op de vijf redelijk gezonde volwassenen van 50 jaar of ouder heeft minstens één orgaan dat in een verhoogd tempo veroudert. Dit brengt niet alleen een groter risico op ziektes met zich mee die gerelateerd zijn aan dat specifieke orgaan, maar ook een grotere kans op vroegtijdig overlijden. Dit benadrukt het belang van het in kaart brengen van de staat van de organen in ons lichaam, zodat er tijdig kan worden ingegrepen om verdere schade te voorkomen.

De onderzoekers suggereren dat het mogelijk is om een eenvoudige bloedtest te ontwikkelen die aangeeft welke organen het snelst verouderen en in welke fase van veroudering deze zich bevinden. Deze proactieve benadering stelt artsen in staat om een behandelplan op te stellen voordat de eerste symptomen zich voordoen, wat kan bijdragen aan een langer en gezonder leven voor de patiënt.

Gepersonaliseerde beoordeling van orgaanveroudering

Het Stanford-team heeft een baanbrekende benadering ontwikkeld: ze hebben een methode ontworpen om een cijfer te geven aan elk van de elf belangrijkste organen, orgaansystemen of weefsels. Deze omvatten het hart, vet, de longen, het immuunsysteem, de nieren, de lever, de spieren, de alvleesklier, de hersenen, het vaatstelsel en het spijsverteringsstelsel. Deze methode is getest bij bijna 5700 Amerikanen.

Het onderzoeksteam heeft bijna 5000 eiwitten in het bloed getest en vergeleken bij 1400 mensen van 20 tot 90 jaar oud. Met behulp van een machine-learning-algoritme hebben ze uiteindelijk 858 specifieke eiwitten geïdentificeerd die een betrouwbare indicatie geven van de biologische leeftijd van organen.

Versnelde hartveroudering verhoogt risico op hartfalen

De studie toont aan dat mensen met een versnelde veroudering van het hart, maar die nog geen klachten of diagnose hebben, een 150 procent hoger risico op hartfalen hebben dan mensen met een normale hartgezondheid. Dit is een belangrijk inzicht dat kan bijdragen aan preventieve maatregelen en vroegtijdige interventies.

Verhoogd Alzheimer-risico door versnelde brein- en vaatstelselveroudering

Het onderzoek legt ook een link tussen versnelde veroudering van het brein en het vaatstelsel en de ontwikkeling van Alzheimer. Mensen met een 'ouder' brein hebben 80 procent meer kans op cognitieve achteruitgang binnen vijf jaar dan mensen met 'jonge' hersenen. Dit betekent dat vroegtijdige interventie bij versnelde brein- en vaatstelselveroudering potentieel de ontwikkeling van Alzheimer kan vertragen of voorkomen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.