Kinkhoest bedreigt baby's: het belang van tijdige vaccinatie

LLara 25 april 2024 07:01

Kinkhoest, een potentieel dodelijke ziekte, is in opmars. Dit jaar zijn er al vier baby's in Nederland aan overleden, en in Vlaanderen ligt een groeiend aantal baby's in het ziekenhuis. Het is van vitaal belang dat we ons bewust zijn van de risico's en de stappen die we kunnen nemen om onze kinderen te beschermen.

De opmars van kinkhoest

De opmars van kinkhoest is zorgwekkend, vooral omdat het een potentieel dodelijk gevaar vormt voor baby's. Dit jaar hebben we in Nederland al een tragisch verlies van vier baby's aan deze ziekte gezien. Bovendien zijn in Vlaanderen al 23 baby's met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Het is duidelijk dat we deze bedreiging serieus moeten nemen.

Symptomen en risico's van kinkhoest

De symptomen van kinkhoest zijn beangstigend. Geïnfecteerde baby's beginnen te hoesten, krijgen ademnood en kunnen blauw aanlopen. Maar wat nog beangstigender is, is dat ademnood kan leiden tot hersenschade. Dat is waarom het van het grootste belang is om voorzichtig te zijn en de meest kwetsbare baby's te beschermen.

Kinkhoest is bijzonder moeilijk te beheersen omdat het een bacteriële infectie is. Ongeveer elke vijf tot zeven jaar zien we een opstoot van deze bacteriële aanval. Omdat we dicht bij elkaar leven, is het een zeer besmettelijk verhaal. De ziekte verspreidt zich gemakkelijk wanneer iemand hoest of niest, waardoor de bacteriën zich via druppeltjes in de lucht verspreiden.

Vaccinatie tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap

Hoewel het eerste vaccin tegen kinkhoest pas op de leeftijd van acht weken aan baby's wordt gegeven, wordt aanbevolen aanstaande moeders al tijdens de zwangerschap te vaccineren. Pas vier tot zes maanden na de vaccinatie kan een pasgeboren baby zelf immuniteit opbouwen. Vaccinatie van de zwangere moeder kan echter gedeeltelijke immuniteit bieden vanaf de geboorte, waardoor de baby extra wordt beschermd in deze kwetsbare periode.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.