Kinkhoest epidemie in Nederland: RIVM roept op tot voorzichtigheid

LLara 14 februari 2024 09:01

Een recente uitbraak van kinkhoest in Nederland heeft gezorgd voor een sterke toename van het aantal gevallen. Het RIVM roept iedereen op om voorzichtig te zijn, vooral rond hoogzwangere vrouwen en jonge baby's.

Flinke uitbraak van kinkhoest

Nederland maakt momenteel een ernstige uitbraak van kinkhoest mee, volgens gegevens van het RIVM. Het aantal nieuwe gevallen per week is blijkbaar gestegen tot zo'n 250, een aanzienlijke toename ten opzichte van vorig jaar, toen er slechts tien gevallen waren in januari. Het RIVM waarschuwt iedereen met symptomen van verkoudheid om uit de buurt te blijven van hoogzwangere vrouwen en jonge baby's.

Kinkhoest: wat je moet weten

Kinkhoest is een infectieziekte die hevige hoestbuien veroorzaakt. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en kan bij sommige patiënten maandenlang aanhouden. Dit is bijzonder gevaarlijk voor baby's jonger dan 1 jaar, omdat zij nog niet volledig zijn ingeënt tegen de ziekte. Op dit moment wordt elke week bij ongeveer 20 baby's kinkhoest gediagnosticeerd.

Volgens het RIVM is de huidige uitbraak voornamelijk geconcentreerd in de zogenaamde Biblebelt. Dit is een regio waarin een groot aantal mensen vanwege hun geloofsovertuiging tegen vaccinatie is. Ondanks de sterke stijging van het aantal gevallen, is dit nog steeds aanzienlijk lager dan in 2012, toen er meer dan 13.000 gevallen van kinkhoest werden genoteerd.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.