Koffie bij verkoudheid of griep: helpt het of juist niet?

LLara 11 oktober 2023 10:17

Verlicht een warme kop koffie de symptomen van verkoudheid of griep net zoals thee dat doet? Hoewel warme dranken over het algemeen verlichting kunnen bieden, kan koffie door zijn cafeïnegehalte het herstelproces beïnvloeden.

Warme dranken als symptoomverlichter

Warme dranken, of het nu thee of bouillon is, kunnen doorgaans symptomen van verkoudheid of griep zoals keelpijn en loopneus tijdelijk verzachten. Het warme gevoel van de vloeistof kan helpen bij het losmaken van slijm en verzacht daardoor de keel.

Ondanks het feit dat koffie een warme drank is, is het niet noodzakelijkerwijs de beste keuze bij ziekte. De stimulerende aard van cafeïne in koffie kan het herstelproces beïnvloeden, waardoor het minder gunstig is als je verkouden of grieperig bent.

Hoe cafeïne het herstelproces kan verstoren

Wanneer je ziek bent, is voldoende rust een cruciaal onderdeel van het herstelproces. Cafeïne werkt stimulerend en kan daarom de noodzakelijke slaap belemmeren. Dit geldt ook voor energiedrankjes, die vaak meer cafeïne bevatten dan een kopje koffie.

Ook als je niet ziek bent, kan overmatig cafeïnegebruik negatieve effecten hebben. Het kan leiden tot uitdroging, vooral bij mensen die niet gewend zijn aan cafeïne en er in één keer veel van drinken. Het is daarom belangrijk om matig te zijn met het consumeren van cafeïne, vooral als je ziek bent.

Het belang van hydratatie bij verkoudheid

Bij verkoudheid is het cruciaal om gehydrateerd te blijven. In plaats van te veel cafeïnehoudende dranken te nuttigen, is het aanbevolen om meer water te drinken om uitdroging te voorkomen en het herstel te bevorderen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.