Koffie versus Cafeïne: Meer Dan Alleen Een Opkikker Voor Je Brein

LLara 31 juli 2023 14:03

Nieuw onderzoek wijst uit dat onze geliefde kop koffie meer doet dan alleen ons wakker maken met een cafeïne-boost. Het is de volledige koffie-ervaring die ons brein in beweging zet en een reeks voordelen biedt die verder gaan dan cafeïne alleen.

Het effect van koffie op ons brein

Hoewel velen van ons een energieboost ervaren na een kop koffie, geeft recent onderzoek aan dat het meer is dan alleen de cafeïne die dit effect veroorzaakt. Portugese wetenschappers stelden de vraag of het de cafeïne in de koffie was die ons zo alert maakt, of dat het meer ging om de koffie zelf. Uit hun onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers, bleek het laatste waar te zijn. Het is de complete ervaring van koffie drinken die ons brein in beweging zet.

Hersenactiviteit en koffiegebruik

De onderzoekers bestudeerden de hersenactiviteit van diverse personen terwijl ze een kop koffie dronken of alleen cafeïne innamen. Beide hadden invloed op de activiteit in het brein en zorgden voor een verhoogde alertheid. Echter, koffie veroorzaakte een grotere activiteit dan alleen cafeïne. Het drinken van koffie had ook een positieve impact op het zicht, werkgeheugen, cognitieve controle en doelgericht gedrag, effecten die niet werden waargenomen bij louter cafeïnegebruik.

Voordelen van cafeïnevrije koffie

Het blijkt dat niet alleen cafeïnehoudende koffie, maar ook cafeïnevrije koffie voordelen voor ons brein kan hebben. Onderzoekers suggereren dat andere aspecten van koffie, zoals de geur, smaak en de psychologische verwachting die gepaard gaat met het drinken van een kop koffie, ook bijdragen aan de voordelen voor de hersenen. Het is dus niet alleen de cafeïne die ons 'wakker' maakt, maar de algehele koffie-ervaring.

Naast de fysieke en cognitieve voordelen van koffie, suggereren de onderzoekers dat het consumeren van koffie ook kan helpen bij het verlichten van mogelijke ontwenningsverschijnselen. Koffiedrinkers zouden dus meer voordelen kunnen ervaren, niet alleen door de effecten van de koffie zelf, maar ook door het verlichten van mogelijke ontwenningsverschijnselen. Dit aspect werd echter niet nader onderzocht in de studie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.