Kortdurende immuuntherapie biedt grote hoop voor darmkankerpatiënten

LLara 6 juni 2024 07:01

Een kortdurende immuuntherapie bewijst zeer succesvol te zijn bij de behandeling van een specifieke vorm van darmkanker, volgens onderzoek geleid door het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam. Deze doorbraak zou een spelveranderende invloed kunnen hebben op de manier waarop darmkanker in de toekomst wordt behandeld.

Succes van immuuntherapie bij MSI-tumor

Immuuntherapie, een voorbehandeling van slechts vier weken voor de operatie, heeft verbazingwekkende resultaten getoond bij patiënten met een specifieke vorm van darmkanker, de zogenaamde MSI-tumor. Deze behandeling bleek zeer effectief, met positieve reacties bij bijna alle geteste patiënten, een ongekend succes dat nieuwe hoop biedt in de strijd tegen darmkanker.

Immuuntherapie zorgt voor volledige verwijdering van tumor

De resultaten van de immuuntherapie waren zelfs zo effectief dat bij twee derde van de patiënten de tumor volledig verdwenen was op het moment van de operatie. Dit wijst op het vermogen van het eigen immuunsysteem om kankercellen doeltreffend te bestrijden en op te ruimen. Deze resultaten worden gezien als baanbrekend in de medische wereld.

Het succes van de behandeling wordt toegeschreven aan het vermogen van het immuunsysteem om de tumoren te detecteren, dankzij de vele DNA-fouten in deze specifieke vorm van darmkanker. Dit maakt het voor het immuunsysteem gemakkelijker om de tumorcellen aan te vallen en met succes te elimineren. Deze ontdekking biedt nieuwe inzichten in de strijd tegen kanker.

Studie streeft naar het beschikbaar maken van immuuntherapie voor allen

Het uiteindelijke doel van de studie is om deze baanbrekende behandeling beschikbaar te maken voor alle patiënten die lijden aan dit type darmkanker. Als het grootste deel van de patiënten na drie jaar nog steeds ziektevrij is, kan immuuntherapie worden overwogen als een standaardbehandeling voor MSI-darmkanker. Dit toont aan dat de wetenschappelijke gemeenschap zich blijft inzetten voor het zoeken naar effectieve behandelingen en genezingen voor kanker.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.