Kou onderdrukt blauwtongvirus, maar de dreiging blijft

LLara 4 december 2023 07:47

De recente uitbraak van het blauwtongvirus dat voornamelijk herkauwers zoals schapen en runderen treft, is door de kou enigszins onder controle. Echter, de angst voor een terugkeer van het virus blijft groot, ondanks het dalende aantal besmettingen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en andere organisaties werken actief aan onderzoek en de ontwikkeling van een effectief vaccin.

Snelle verspreiding van het blauwtongvirus

Het blauwtongvirus dook onverwachts op en trof voornamelijk schapen en runderen. Het virus werd voor het eerst opgemerkt in vier schapenhouderijen in Noord-Holland en Utrecht. Sindsdien heeft het zich snel verspreid en is het op ruim 5500 locaties vastgesteld. Symptomen van de ziekte zijn onder andere opzwellende gewrichten, mank lopen en kwijlen. Een deel van de dieren herstelt, maar er sterven ook dieren aan het virus.

De angst voor terugkeer van het virus

De huidige koude temperaturen hebben de verspreiding van het blauwtongvirus verminderd omdat de knut, de mug die het virus verspreidt, minder actief wordt bij koud weer. Ondanks de daling van het aantal besmettingen, blijft de angst voor terugkeer van het virus groot. De kwetsbaarheid van schapen en runderen voor het virus en de mogelijkheid dat knutten de winter in stallen overleven, zorgt ervoor dat de dreiging blijft bestaan.

Voor boeren zoals Gert Vendrig, die de helft van zijn schapen aan het blauwtongvirus verloren heeft, is de impact zowel financieel als emotioneel enorm. Naast de kosten van het verliezen van dieren, is er ook het verlies van melk en toekomstige lammeren. Bovendien is er geen compensatie vanuit verzekeringen of schadefondsen.

Ontwikkeling van een vaccin

Er zijn momenteel gesprekken gaande met zeven farmaceutische bedrijven over het ontwikkelen van een effectief vaccin tegen de huidige variant van het blauwtongvirus. Daarnaast voert Wageningen Bioveterinary Research in opdracht van LNV testen uit op mogelijke vaccins. Als alles volgens plan verloopt, zou er halverwege volgend jaar een werkend vaccin beschikbaar kunnen zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.