KWF investeert in zonnebranddispensers en educatie voor betere zonbescherming

LLara 1 mei 2024 07:01

Met een aantal zonnige dagen in het vooruitzicht, financiert KWF Kankerbestrijding verschillende projecten om mensen beter te beschermen tegen de zon. Dit omvat het plaatsen van 'smeerpalen' en het geven van gastlessen op scholen om de kennis over zonnebescherming te verbeteren.

KWF benadrukt belang van zonbescherming

KWF Kankerbestrijding benadrukt het belang van zonbescherming, met name tijdens de zonnige dagen in Nederland. Overmatige blootstelling aan de zon kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende vorm van kanker in ons land. Om deze reden investeert de organisatie in verschillende projecten om het bewustzijn en de bescherming tegen de zon te verbeteren.

Hoger risico op huidkanker in kustgebieden

Uit de Kankeratlas van het Integraal Kankercentrum Nederland bleek vorig jaar dat huidkanker vaker voorkomt in de kustgebieden van Nederland. Hoewel er meer onderzoek nodig is, lijkt dit mogelijk te maken te hebben met het grotere aantal zonuren en de hogere zonkracht in deze regio's. Dit onderstreept het belang van bewustzijn en preventie van huidkanker.

'Smeerpalen' voor betere zonbescherming

Als deel van de inspanningen om mensen beter te beschermen tegen de zon, heeft KWF Kankerbestrijding 4,6 miljoen euro geïnvesteerd in acht regio's. Een deel van dit geld is bestemd voor het plaatsen van zonnebranddispensers, de zogenaamde 'smeerpalen', op locaties zoals strandtenten, kinderopvanglocaties en sportvelden.

Naast het plaatsen van 'smeerpalen', financiert KWF Kankerbestrijding ook gastlessen op scholen. Deze lessen worden gegeven door dermatologen en zijn bedoeld om de kennis van studenten over het correcte gebruik van zonnebrandcrème en algemene zonbescherming te verbeteren.

Het maakt niet uit of je een dure of goedkope zonnebrandcrème koopt, zolang deze maar minimaal factor 30 heeft. Daarnaast kan uv-werende kleding een extra beschermingslaag bieden tegen de schadelijke effecten van de zon. Beide methoden worden door KWF Kankerbestrijding aangemoedigd als onderdeel van een uitgebreid zonbeschermingsplan.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.