Leef een minder stressvol leven: 6 tactieken van stressvrije individuen

LLara 2 oktober 2023 05:52

Stress kan een negatief effect hebben op onze gezondheid en welzijn. Ontdek de geheimen van mensen die een stressvrij leven leiden en leer hoe je deze tactieken kunt toepassen om je eigen stress te verminderen.

Het leven niet te serieus nemen

Mensen die weinig stress ervaren, zijn vaak meesters in het relativeren. Ze plaatsen hun problemen in perspectief en maken zich niet druk om kleine dingen, zoals een trein die vertraging heeft of een vlek op hun favoriete broek. Als je moeite hebt om het leven van de luchtige kant te bekijken, stel jezelf dan de vraag: 'Is het echt zo belangrijk als ik denk dat het is?' en 'Wat win ik erbij als ik me hier druk over maak?' In de meeste gevallen zal het antwoord 'nee' zijn.

Een gemeenschappelijke eigenschap van mensen die weinig stress hebben, is dat ze alles op hun eigen tempo doen, van lopen tot eten. Ze zien het nut niet in van zich haasten en durven te vertragen. Dit heeft veel voordelen, niet alleen voel je je minder opgejaagd, je hebt ook meer tijd om te genieten van alles wat je doet.

Minder bezittingen betekent minder opruimen en schoonmaken, waardoor je meer tijd hebt voor de dingen die je belangrijk vindt. Bovendien voel je je veel relaxter in een huis waar niet alles op elkaar gepropt staat en waar niet allerlei spullen rondslingeren. Een goede manier om te minimaliseren is jezelf de vraag te stellen of je bepaalde items in het afgelopen jaar hebt gebruikt. Als dat niet het geval is, kun je ze weggeven of weggooien.

Het belang van even niets doen

Veel mensen vinden het moeilijk om niets te doen. Dat is niet verrassend, aangezien we de neiging hebben om onze vrije tijd te vullen met onze telefoon. Maar tijd om te niksen is essentieel. Het helpt je ontspannen, zorgt voor 'aha'-momenten en stimuleert je creativiteit. Zorg ervoor dat je iedere dag minstens tien minuten helemaal niets doet. Leg je telefoon weg en staar even naar buiten.

Leven in het nu

Stress heeft meestal te maken met zorgen over het verleden of de toekomst. Mensen die weinig stress hebben, besteden zo min mogelijk tijd aan denken over het verleden of de toekomst, ze leven in het nu. Wil je ook meer in het moment aanwezig zijn? Probeer jezelf gedurende de dag terug te roepen naar het huidige moment door je te concentreren op de geluiden, geuren en kleuren om je heen.

De voordelen van monotasken

Ons brein kan zich slechts op één ding tegelijk concentreren. Daarom geeft multitasken stress. Probeer voortaan met je volle concentratie één ding tegelijk te doen en ga daarna pas door naar het volgende. Niet alleen voel je je minder gestrest door te monotasken, je bent ook productiever en hebt meer aandacht voor je omgeving.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.