Leven en afscheid nemen met MS: Iris vertelt het verhaal van haar moeder José

LLara 26 augustus 2023 19:22

Iris vertelt over het leven en de dood van haar moeder José, die na 25 jaar met multiple sclerose (MS) koos voor euthanasie. Ze blikt terug op José's strijd tegen de ziekte, haar moed, haar vastberadenheid en haar zorgvuldige voorbereiding op haar eigen afscheid.

De impact van MS op José's leven

José werd gediagnosticeerd met Multiple Sclerose (MS) toen haar dochter Iris nog een kind was. Ze was een harde werker, die ondanks haar ziekte lange tijd haar eigen succesvolle kapsalon runde. Helaas dwong de progressieve aard van haar MS haar uiteindelijk om te stoppen met werken. Het was een grote aanpassing voor José - professioneel, maar ook persoonlijk, omdat ze zich moest aanpassen aan het leven met de beperkingen van haar ziekte.

José's hoop en strijd tegen MS

José bleef optimistisch en hoopte altijd op een nieuw medicijn of behandeling voor haar ziekte. Ze onderhield haar spieren zo goed als ze kon door middel van revalidatietherapie, en nam deel aan experimentele onderzoeken. Maar naarmate haar gezondheid verslechterde, werd ze steeds meer afhankelijk van anderen. Dit was een moeilijke aanpassing voor haar, vooral omdat ze gewend was aan zelfstandigheid en autonomie.

De keuze voor euthanasie

Op een bepaald moment werd José's gezondheidstoestand zo slecht dat ze besloot om euthanasie te overwegen. Ze was bang dat ze op een dag wakker zou worden en volledig afhankelijk zou zijn van anderen. Na een uitgebreide psychische evaluatie en lichamelijke controle, werd José goedgekeurd voor euthanasie. Het was een moeilijk besluit, maar José voelde dat het de juiste keuze was voor haar.

José was vastberaden om controle te houden over haar eigen afscheid. Ze plande zorgvuldig haar eigen uitvaart, selecteerde zorgvuldig haar kist en bloemen, en organiseerde zelfs een verrassing voor de verjaardag van Iris na haar overlijden. Uiteindelijk stierf ze op 21 maart, omringd door haar geliefden, in de veilige omgeving van haar eigen huis.

Na haar dood liet José een duurzame indruk achter op haar geliefden door middel van liefdevol geplande cadeaus en een emotionele afscheidsbrief voor haar gezin. Dit was een laatste herinnering aan haar liefde en zorg voor haar familie, zelfs na haar overlijden. José's nalatenschap leeft voort in de herinneringen en de liefde van haar dochter Iris.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.