Leven met reuma: Van overleven naar leven

LLara 8 september 2023 14:07

Marloes, 37, worstelde in de bloei van haar leven met reuma. Ze vertelt over haar zoektocht naar een betere manier van omgaan met de ziekte, minder afhankelijk van medicatie en meer gericht op een aangepaste leefstijl.

Het begin van de reuma

Marloes werd geconfronteerd met de harde realiteit van reuma op een moment in haar leven dat ze intens gelukkig zou moeten zijn – net na het worden van een moeder. De pijn en vermoeidheid waren zo intens dat ze er in eerste instantie niet aan toe gaf, maar de voortdurende pijn werd uiteindelijk bijna traumatisch.

De strijd met medicatie

De diagnose reuma bracht een stroom van medicatie met zich mee, voornamelijk bedoeld om vergroeiingen en ontstekingen te voorkomen. Maar de medicatie had zulke heftige bijwerkingen dat Marloes zich constant ziek voelde. Ze zat in een vicieuze cirkel van ziek zijn door de medicatie en intense pijn zonder medicatie.

Zoeken naar alternatieven

Marloes besloot dat er iets moest veranderen. Ze begon een jarenlange zoektocht om haar reuma te managen zonder al te veel afhankelijk te zijn van medicatie. Ze begon te experimenteren met verschillende bewegingsvormen, diëten en slaapritmes. Dit proces heeft haar gebracht naar een punt waar ze nu goed kan leven met haar ziekte zonder medicatie.

Ondanks haar eigen strijd, wil Marloes andere reumapatiënten helpen die ook op zoek zijn naar betere manieren om met hun ziekte om te gaan. Ze merkte dat er een gebrek aan informatie was over hoe een aangepaste leefstijl kan helpen bij het omgaan met reuma. Ze is vastbesloten om anderen hiermee te helpen en hun eigen 'handvatten' te bieden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.