Leven na kanker: de onzichtbare strijd

LLara 22 september 2023 09:33

Het leven na borstkanker is niet altijd gemakkelijk. Lilian Spaans, een overlevende van borstkanker, vertelt over haar worstelingen tijdens haar herstel. Om anderen te ondersteunen, is er nu een speciaal scheurblok gemaakt vol bemoedigende woorden en inzichten.

De impact van kanker op Lilian

Het leven veranderde drastisch voor Lilian Spaans, een 51-jarige vrouw uit Helmond, toen ze tijdens het douchen iets in haar borst voelde. Het bleek kanker te zijn. Hoewel ze nu voorlopig genezen is, blijft de nasleep een uitdaging. De nasleep van kanker is vaak veel complexer en verwarrender dan de meeste mensen beseffen.

Het scheurblok: een bron van troost

Het scheurblok, een initiatief van Mariëtte van Hooff uit Helmond en Ellen Dreezens uit 's-Hertogenbosch, is bedoeld als toegankelijke steun voor diegenen die worstelen met de nasleep van kanker. Het lijkt op een scheurkalender en bevat kleurrijke illustraties, bemoedigende woorden en inzichten. Het is een bron van troost en steun, vooral tijdens die eenzame nachten gevuld met piekeren.

De worsteling met zelfbeeld na kanker

Lilian geeft toe dat ze moeite heeft om haar nieuwe zelfbeeld te accepteren na haar kankerbehandeling. Ze worstelt met haar veranderde uiterlijk, vooral haar haarverlies, en de drang om weer 'normaal' te zijn. Deze gevoelens zijn niet ongebruikelijk bij kankeroverlevenden en benadrukken de behoefte aan voortdurende steun en begeleiding, zelfs na de behandeling.

De uitdagingen van medicijnbijwerkingen

Lilian ondervindt heftige bijwerkingen van de medicijnen die ze moet nemen als onderdeel van haar herstelproces. Deze medicijnen brachten haar onmiddellijk in de menopauze en veroorzaakten zulke ernstige huidproblemen dat ze niet meer kon lopen. Het benadrukt de vaak over het hoofd geziene fysieke uitdagingen die kunnen voortvloeien uit de behandeling van kanker.

Naast het bieden van steun en bemoediging, willen Mariëtte en Ellen met hun scheurblok ook de taboes rondom kanker en het herstel ervan doorbreken. Kankerpatiënten kunnen vaak geconfronteerd worden met snel oordelen, financiële zorgen en problemen met hun seksleven. Het erkennen en aanpakken van deze problemen is een belangrijke stap in het ondersteunen van overlevenden van kanker.

Het scheurblok, een bron van steun en inzicht voor mensen die met kanker te maken hebben en hun naaste omgeving, wordt op 3 oktober gepresenteerd. Het is niet alleen een bruikbaar hulpmiddel, maar ook een belangrijk middel om bewustzijn en begrip te creëren rond de uitdagingen van het leven na kanker.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.