Magnesium: Een veelbelovende behandeling voor diabetes, long COVID en hartziekten?

LLara 17 september 2023 17:22

Magnesium, een essentieel mineraal voor de mens, speelt een cruciale rol in diverse lichaamsfuncties. Nieuw onderzoek suggereert dat magnesium een veelbelovende behandeling kan zijn voor diabetes, long COVID en hartziekten.

Magnesium: een mogelijke sleutel in diabetesmanagement

Magnesium, een essentieel mineraal voor de insulineproductie, kan een belangrijke rol spelen bij het beheersen van diabetes. Uit recent onderzoek blijkt dat personen met diabetes vaak minder magnesium in hun lichaam hebben dan degenen zonder deze aandoening. Verder toont een studie uit 2022 in 'Diabetes Care' aan dat het innemen van magnesiumsupplementen een significant positief effect kan hebben op de bloedsuikerspiegel van mensen met type 2 diabetes.

Magnesium en de strijd tegen long COVID

Magnesiumsupplementen zouden ook nuttig kunnen zijn bij de behandeling van long COVID. Uit onderzoek blijkt dat personen met long COVID vaak minder magnesium in hun lichaam hebben dan mensen zonder deze postvirale aandoening. Een studie uit 2023, gepubliceerd in 'Frontiers in Immunology', toont aan dat magnesiumsupplementen de symptomen van long COVID, zoals uitputting en ademhalingsproblemen, significant kunnen verlichten.

Magnesium: een hartvriendelijk mineraal

Niet alleen voor de algemene gezondheid, maar ook specifiek voor de gezondheid van het hart kan magnesium van onschatbare waarde zijn. Het draagt bij aan de ontspanning van de bloedvaten en een lagere bloeddruk. Studies laten zien dat mensen met hartziekten vaak minder magnesium in hun lichaam hebben. Een studie uit 2022, gepubliceerd in 'Circulation', toont aan dat het innemen van magnesiumsupplementen het risico op hart- en vaatziekten significant kan verminderen.

De aanbevolen dagelijkse magnesiuminname voor volwassenen ligt op 400 milligram voor vrouwen en 420 milligram voor mannen. Om aan deze aanbeveling te voldoen, kan het nuttig zijn om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan magnesium. Denk aan groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli, volle granen zoals havermout en bruine rijst, noten en zaden zoals amandelen, cashewnoten en chiazaad, en peulvruchten zoals bonen en linzen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.