Malaria vaccinatie begint in Kameroen: een wereldwijde primeur

LLara 22 november 2023 16:17

Kameroen zet een wereldwijde primeur neer door als eerste land het malariavaccin Mosquirix officieel te gebruiken. Het vaccin is een belangrijke aanvulling op bestaande maatregelen tegen de ziekte en zal voornamelijk jonge kinderen beschermen.

Kameroen zet belangrijke stap in malariabestrijding

Kameroen schrijft geschiedenis door als eerste land ter wereld het malariavaccin Mosquirix officieel te gebruiken. Het vaccin is een belangrijk wapen in de strijd tegen de ziekte en zal voornamelijk worden ingezet voor jonge kinderen. Eerdere tests op kinderen in Ghana, Kenia en Malawi leverden positieve resultaten op. Dit is een belangrijke stap richting een wereld waarin malaria overwinbaar is.

Malaria blijft een moordenaar in Afrika

Malaria is een onvervalste moordenaar in Afrika, met jaarlijks zo'n 600.000 doden. Het overgrote deel van de slachtoffers is jonger dan vijf jaar. Deze treurige realiteit onderstreept het belang van de inzet van het malariavaccin in Kameroen en andere landen in Afrika. Met het vaccin krijgen we een nieuw wapen in handen om deze dodelijke ziekte te bestrijden en levens te redden, vooral die van kinderen.

Mosquirix, het malariavaccin geproduceerd door de Britse fabrikant GSK Plc, wordt volgend jaar verder uitgerold in negen andere malariagevoelige landen. Dit betekent dat meer kinderen in deze landen beschermd zullen worden tegen de dodelijke ziekte. Het is een grote stap in de wereldwijde strijd tegen malaria en een hoopvolle ontwikkeling voor de toekomst.

Nieuw, effectiever vaccin op komst

In de strijd tegen malaria is er nog meer goed nieuws. Een tweede malariavaccin, ontwikkeld door de Britse universiteit Oxford en goedgekeurd door de WHO, belooft nog effectiever en goedkoper te zijn. Het wordt verwacht beschikbaar te zijn rond de midden van 2024. Dit betekent dat er nog meer kinderen beschermd kunnen worden tegen malaria en we een stap dichter bij de eliminatie van deze ziekte zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.