Marliens zware beslissing: zwangerschap beëindigen na NIPT

LLara 10 december 2023 07:46

Marlien moest een moeilijke beslissing nemen toen de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) aangaf dat haar ongeboren kind mogelijk een syndroom had. In dit aangrijpende verhaal deelt ze haar ervaringen.

Schokkende onthulling na de NIPT

De verloskundige bracht het nieuws rustig over aan Marlien en haar partner René: hun ongeboren kindje had mogelijk het edwardssyndroom, een genetische aandoening gekenmerkt door trisomie 18. Hoewel er een kans van meer dan 10% was dat er niets aan de hand was, was het stel geschokt. Marlien was bijna dertien weken zwanger en ze hadden nog niemand verteld dat ze een kindje verwachtten.

Voor Marlien en René was de beslissing om een kind te krijgen er een van diep respect voor het leven. Ze hadden besloten dat elk leven gewenst is, tenzij het kind geen kwaliteit van leven zou hebben vanwege een ernstige handicap. Kinderen met het patau- of edwardssyndroom, die ook opgespoord kunnen worden met de NIPT, worden vaak niet ouder dan een jaar en hebben ernstige verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen.

Marlien was doodsbang voor de mogelijke consequenties van een vlokkentest of vruchtwaterpunctie, die beide miskramen zouden kunnen opwekken. Het was een angstige tijd voor haar. Ze vroeg zich af wat er zou gebeuren als deze tests een ernstige afwijking zouden bevestigen: zouden ze dan de zwangerschap willen voortzetten?

Besluit: de zwangerschap beëindigen

Na zestien weken van onzekerheid kreeg Marlien de uitslag: haar ongeboren kindje had 99% zeker het edwardssyndroom. Dit nieuws was zowel zeldzaam als onverbiddelijk. Samen met haar partner René besloot ze om de zwangerschap niet voort te zetten, zowel in het belang van hun ongeboren kindje als hun dochter Kirsten.

De hartverscheurende bevalling

Na achttien weken werd Marlien ingeleid. Het was een emotioneel zware bevalling, aangezien ze wist dat haar dochtertje levenloos ter wereld zou komen. Na zes uur kwam Lisanne levenloos ter wereld. Het verdriet en de pijn waren enorm, ondanks de kennis dat Lisanne waarschijnlijk ook tijdens een latere bevalling zou zijn overleden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.