Meer kans op heupbreuk voor vegetariërs: hoe belangrijk is je dieet?

LLara 1 augustus 2023 13:43

Vegetariërs hebben een 50 procent hoger risico op een gebroken heup dan vleeseters. Hoewel een plantaardige leefstijl tal van gezondheidsvoordelen heeft, moeten vegetariërs waakzaam zijn om hun risico op botbreuken te verminderen. Waarom is dit het geval en wat kunnen vegetariërs doen om hun risico te verlagen?

Risico op heupbreuk bij vegetariërs

Een plantaardige leefstijl heeft tal van voordelen, maar het is niet zonder risico's. Onderzoek van de University of Leeds heeft aangetoond dat zowel mannelijke als vrouwelijke vegetariërs een 50 procent hoger risico hebben op een heupbreuk dan mensen die regelmatig vlees eten. Pescotariërs, die wel vis maar geen vlees eten, hebben een significant lager risico op heupbreuken dan vegetariërs.

Om hun conclusies te bereiken, analyseerden de onderzoekers gegevens van meer dan 400.000 Britten die deelnamen aan de UK Biobank. De gegevens van de deelnemers werden in vier groepen verdeeld: regelmatige vleeseters, gelegenheidsvleeseters, pescotariërs en vegetariërs. Door deze gegevens te koppelen aan een nationale database met ziekenhuisgegevens, konden de onderzoekers het aantal heupfracturen per groep bepalen.

Invloed van BMI en eiwitinname op heupbreuken

Wat zijn de redenen dat vegetariërs vaker hun heup breken? Uit de analyse van de onderzoekers blijkt dat een lage BMI (Body Mass Index) een belangrijke factor is in het verhoogde risico op heupfracturen. Bovendien krijgen vegetariërs ongeveer 17 procent minder vaak hun dagelijks aanbevolen hoeveelheid eiwitten binnen dan vleeseters. Daarom wordt vegetariërs geadviseerd om extra aandacht te besteden aan hun BMI en eiwitinname voor een gezonde bot- en spiermassa.

De rol van een gebalanceerd dieet

Hoofdonderzoeker Janet Cade benadrukt dat een gebalanceerd dieet het risico op heupbreuken kan verminderen en de botgezondheid kan verbeteren. Een vegetarisch dieet heeft veel gezondheidsvoordelen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan een uitdaging zijn als er geen vlees of vis op het menu staat.

Het is belangrijk om de economische impact van heupbreuken te benadrukken. In Nederland variëren de zorgkosten voor een heupbreuk tussen de 20.000 en 26.000 euro per persoon. Geschat wordt dat deze kosten in 2030 met 50 procent zullen toenemen. Jaarlijks breken ongeveer 25.000 ouderen hun heup, wat in 2019 al bijna 1 miljard euro aan totale kosten betekende.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.