Minder dan 4000 stappen per dag verkleint de kans op vroegtijdig overlijden

LLara 15 augustus 2023 13:03

Uit de grootste studie naar wandelen ooit blijkt dat je dagelijks minder dan 4000 stappen nodig hebt om de kans op vroegtijdig overlijden te verminderen. Daarnaast onderstreept het onderzoek het belang en de voordelen van regelmatig wandelen.

Minder dan 4000 stappen dagelijks is genoeg

Het streven naar 10.000 stappen per dag is wellicht niet nodig om je gezondheid op peil te houden. Uit het grootste onderzoek naar wandelen tot nu toe blijkt dat je met minder dan 4000 stappen per dag al de kans op voortijdig overlijden kunt verkleinen. Deze verrassende resultaten werpen een nieuw licht op de gemeenschappelijke aanname dat we per se 10.000 stappen per dag moeten zetten om gezond te blijven.

De onderschatte voordelen van wandelen

De gezondheidsvoordelen van wandelen worden vaak onderschat. Niet alleen draagt het bij aan een betere cardiovasculaire gezondheid, maar het kan ook helpen bij gewichtsbeheersing en het verbeteren van mentale welzijn. Het meest verrassende is dat je niet tienduizenden stappen hoeft te zetten om deze voordelen te behalen; minder dan 4000 stappen per dag is al voldoende. Daarnaast blijkt uit de studie dat meer stappen zetten niet leidt tot een afname van de positieve effecten.

Meer stappen, meer gezondheidsvoordelen

Hoewel minder dan 4000 stappen per dag al aanzienlijke gezondheidsvoordelen kunnen bieden, suggereert de studie dat je je voordeel nog verder kunt vergroten door dagelijks 500 tot 1000 extra stappen te zetten. Voor elke extra 1000 stappen die je per dag zet, vermindert je kans op overlijden met maar liefst 15 procent. Het lijkt er dus op dat meer stappen zetten je gezondheid nog verder kan verbeteren.

De voordelen van wandelen zijn niet beperkt tot een specifieke groep mensen. Of je nu een man of een vrouw bent, jong of oud, in een warme of koude regio woont, wandelen heeft aanzienlijke gezondheidsvoordelen. De onderzoekers benadrukken dat hoe meer je loopt, hoe beter het is voor je lichaam. Het is dus een eenvoudige en toegankelijke manier om je algehele gezondheid en welzijn te verbeteren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.