Minder kans op Parkinson voor koffiedrinkers: een opsteker voor de volksgezondheid

LLara 28 mei 2024 07:01

Een recente internationale studie, mede uitgevoerd door de Nederlandse arbeidshygiënist Hilde Konijnenberg, wijst erop dat koffiedrinken mogelijk kan beschermen tegen de ziekte van Parkinson. Deze bevindingen hebben grote implicaties voor de volksgezondheid.

Koffie beschermt mogelijk tegen Parkinson

De opwekkende kracht van een kopje koffie is alom bekend. Maar recent internationaal onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology, biedt een nieuwe reden om van onze dagelijkse dosis cafeïne te genieten: koffiedrinken zou mogelijk beschermen tegen de ziekte van Parkinson. Deze studie, waaraan ook de Nederlandse arbeidshygiënist Hilde Konijnenberg heeft bijgedragen, analyseerde gegevens van 184.024 mensen over een periode van gemiddeld dertien jaar. De resultaten zijn veelbelovend.

Het onderzoek toont aan dat koffiedrinkers gemiddeld een lager risico hebben op het ontwikkelen van Parkinson dan degenen die geen koffie drinken. De 25 procent meest fervente koffiedrinkers had zelfs 40 procent minder kans om de ziekte te ontwikkelen dan niet-koffiedrinkers. De precieze oorzaak van dit verband is onbekend, maar cafeïne, een belangrijk bestanddeel van koffie, zou een rol kunnen spelen. Cafeïne stimuleert namelijk de toevoer van dopamine naar de hersenen, terwijl bij Parkinsonpatiënten juist sprake is van een verminderde afgifte van dopamine als gevolg van beschadigde hersencellen.

Groot maatschappelijk belang van de studie

De bevindingen van deze studie hebben grote maatschappelijke implicaties, benadrukken de onderzoekers. Koffie is de meest gedronken psychoactieve drank ter wereld. Het begrijpen van de biologische effecten van cafeïne en de impact op de ontwikkeling van Parkinson kan niet alleen bijdragen aan de volksgezondheid, maar kan ons ook meer leren over mogelijke preventieve maatregelen tegen de ziekte.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.