Minder stress bij peuters in kinderopvang, onthult Fins onderzoek

LLara 28 augustus 2023 17:52

Een recent Fins onderzoek heeft verrassend nieuws over de stressniveaus van peuters die naar het kinderdagverblijf gaan in vergelijking met degenen die thuis worden verzorgd. De onderzoekers ontdekten dat kinderen in de kinderopvang over het algemeen minder stress ervaren, gemeten aan de hand van het stresshormoon cortisol in het speeksel.

Kinderopvangkinderen ervaren minder stress

De studie, uitgevoerd door Finse onderzoekers aan de universiteit van Turku, maakte gebruik van speekseltests om cortisol, het primaire stresshormoon, te meten bij meer dan 200 tweejarige kinderen. De helft van deze kinderen werd thuis verzorgd, terwijl de andere helft naar een kinderopvang ging. Tegen de verwachtingen in wezen de resultaten uit dat de thuisblijvende kinderen hogere cortisolniveaus hadden dan hun leeftijdsgenoten in de kinderopvang.

Mogelijke oorzaken van lagere stressniveaus

Hoewel de exacte oorzaak van de lagere stressniveaus bij kinderen in de kinderopvang nog niet vaststaat, hebben de onderzoekers enkele theorieën. Een daarvan is consistentie in de dagelijkse routines: de slaap-, waak- en eettijden van de kinderen in de kinderopvang volgden een regelmatiger patroon. Daarnaast bleken de moeders die hun kinderen naar de kinderopvang brachten over het algemeen hoger opgeleid te zijn. Het onderzoek wees ook op een hoger aantal depressieve symptomen bij moeders van thuisblijvende kinderen.

Ongeacht de omgeving, benadrukt onderzoeksleider Katja Tervahartiala het belang van betrouwbare volwassenen in het leven van kinderen; zij kunnen hen helpen omgaan met stress. Dit kan zowel ouders als verzorgers in de kinderopvang zijn. Een beetje stress kan zelfs goed zijn voor het leren, zolang het maar niet te veel wordt. Het is dus cruciaal dat kinderen de juiste steun hebben om met stress om te gaan.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.