Mogelijke bijkomende voordelen van populaire afslankmiddelen ontdekt

LLara 27 december 2023 07:47

Nieuw onderzoek suggereert dat populaire afslankmiddelen, die het darmhormoon GLP-1 nabootsen, meer gezondheidsvoordelen kunnen hebben dan enkel gewichtsverlies. Een studie op muizen onthulde dat deze medicijnen ook ontstekingswaarden in het lichaam kunnen verlagen.

Verband tussen GLP-1 en gewichtsverlies

Onderzoekers zijn op een missie om te begrijpen hoe de hersencellen interageren met de kunstmatige vorm van het darmhormoon GLP-1, een stof die wordt gebruikt in veelgebruikte afslankmiddelen. Deze medicijnen werden oorspronkelijk gemaakt om diabetes te behandelen, maar worden nu geprezen als een krachtig wapen in de strijd tegen obesitas. Nieuw onderzoek suggereert dat deze medicijnen, naast het bevorderen van gewichtsverlies, ook andere gezondheidsvoordelen kunnen hebben.

Semaglutide en ontstekingswaarden

Een experiment uitgevoerd door Canadese onderzoekers op muizen heeft aangetoond dat medicijnen met het actieve ingrediënt semaglutide, naast het bevorderen van gewichtsverlies, ook de ontstekingswaarde in het lichaam kunnen verlagen. De onderzoekers waren verrast door deze resultaten, die suggereerden dat deze medicijnen wellicht nog meer voordelen voor de gezondheid kunnen bieden dan aanvankelijk gedacht.

Tijdens het experiment kregen de muizen injecties in hun buik met bacteriën uit de darmen, die een bloedvergiftiging en een hevige reactie van het immuunsysteem veroorzaakten. Een deel van de proefdieren kreeg ook een soort GLP-1-medicijn toegediend, wat de ontstekingsreactie bij de muizen verminderde. De onderzoekers denken dat deze verminderde ontsteking een deel van de gezondheidsvoordelen van dit soort medicijnen kan verklaren.

Het experiment toonde aan dat GLP-1 medicijnen niet werkten bij muizen die zo genetisch waren gemodificeerd dat ze GLP-1-receptoren in de hersenen misten. Hetzelfde resultaat werd waargenomen bij muizen die een injectie kregen met een stof die de GLP-1-receptoren op de hersencellen blokkeerde. Daarom geloven de onderzoekers dat deze medicijnen ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen door de hersencellen te beïnvloeden.

Toekomstige studies naar GLP-1 medicijnen

Hoewel de bevindingen van dit onderzoek veelbelovend zijn, benadrukken de onderzoekers dat er meer onderzoek nodig is om volledig te begrijpen hoe deze medicijnen werken en de hersencellen beïnvloeden. Toekomstige studies zullen ook bepalen of hetzelfde mechanisme kan verklaren waarom sommige medicijnen het risico op hartfalen en beroertes lijken te verminderen – een theorie die momenteel wordt onderzocht.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.