
Met de warmte in september wordt een piek in muggenoverlast verwacht. Onderzoekers van WUR leggen uit hoe dit komt en bieden tips om de overlast te minimaliseren. Eerder weinig regen heeft geleid tot minder broedplaatsen, maar recente regenbuien bieden weer volop ruimte voor muggen om eitjes te leggen. Dit, gecombineerd met warm en vochtig weer, creëert de ideale omstandigheden voor muggen.
Verwachte piek in muggenoverlast
Na een relatief rustige periode aan het begin van de zomer, verwachten onderzoekers van Wageningen University & Research een piek in muggenoverlast in september. Dit komt door de warme temperaturen en de regenval in juli en augustus, die ineens veel broedplaatsen voor muggen creëerden. De larven van muggen zijn na 4 weken volwassen, wat nu dus tot veel overlast kan leiden.
Gunstig weer voor muggen
De komende periode blijft het warm en enigszins vochtig, ideaal weer voor muggen. De vrouwtjes gaan op zoek naar bloed en prikken ons daarom vaker. De larven ontwikkelen zich ook beter bij warmere temperaturen dan bij koudere. Dit maakt het des te belangrijker om bewust te zijn van de mogelijke overlast en stappen te nemen om deze te beperken.
Hoe muggenoverlast te verminderen
Muggen leggen hun eitjes in stilstaand water. Als u bijvoorbeeld emmers, plantenpotten, regentonnen of vogelbadjes heeft staan, trekken deze muggen aan. Het is aan te raden om deze items op te ruimen of om te draaien. Als u een regenton heeft, zorg er dan voor dat deze goed is afgesloten om te voorkomen dat muggen hierin kunnen komen.
Feiten en fabels over muggen
Citronellakaarsen helpen niet om muggenbeten te voorkomen, dat is uit onderzoek naar voren gekomen. Wat wel helpt, is het gebruik van muggenspray met DEET of een natuurlijke spray zoals eucalyptusolie. Het is ook een fabeltje dat muggen worden aangetrokken door licht of duisternis. Ze worden juist aangetrokken door de geur van een persoon.
Een muggenbult kan erg vervelend en jeukend zijn. Een kruisje zetten en azijn insprayen helpt niet. Onderzoek toont aan dat antihistaminica en koelen het beste werken. Antihistaminica gaan de jeuk tegen en koelen vermindert de zwelling. Deze producten zijn verkrijgbaar bij de drogist, zoals bijvoorbeeld cetirizine.
Naast de reguliere steekmug hebben we in de zomer ook te maken met knutten. Dit zijn kleine muggen die vooral in waterrijke gebieden voorkomen. Ze kunnen flink steken, wat leidt tot intense jeuk, een branderig gevoel en mogelijk zelfs zwelling.