Nachtelijk zweten: Wat zijn de mogelijke oorzaken?

LLara 22 augustus 2023 13:33

José (74) ondervindt al jaren problemen met haar slaap door nachtelijke hitte. Wat zijn de mogelijke oorzaken en oplossingen voor dit gezondheidsprobleem? Deskundigen geven hun inzicht.

Nachtelijke hitte ontregelt slaap

José, 74 jaar oud, heeft al jarenlang problemen met haar slaap vanwege nachtelijke hitte. Deze hitte begint meestal tussen 1 en 2 uur 's nachts en kan doorgaan tot 6 of 7 uur 's morgens. Ze is op zoek naar mogelijke oorzaken en mogelijke oplossingen voor dit probleem.

Mogelijke oorzaken van nachtelijk zweten

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor nachtelijk zweten. Dit kan te maken hebben met levensstijl, zoals overgewicht, cafeïne- en theïneconsumptie, pittig eten of laat op de dag sporten, maar ook met bijwerkingen van medicijnen, chronische stress, een te snel werkende schildklier, diabetes en opvliegers. Het is belangrijk om deze factoren te onderzoeken om de oorzaak van het probleem te vinden.

Opvliegers als oorzaak van nachtzweten

Wanneer alle andere mogelijke oorzaken zijn uitgesloten, wordt nachtelijk zweten vaak toegeschreven aan opvliegers. Dit is een veelvoorkomend symptoom bij vrouwen in de overgang. Ongeveer 75% van de vrouwen ervaart tijdens de overgang nachtelijke opvliegers. En helaas blijft 10 tot 15% van de vrouwen ook na de overgang last houden van opvliegers.

Bij vrouwen boven de zestig die blijvend last hebben van opvliegers, is een behandeling met hormonen risicovoller door het verhoogde risico op hart- en vaatziekten en borstkanker. Daarom worden vrouwen op deze leeftijd liever niet meer met hormonen behandeld. Er zijn echter enkele niet-hormonale mogelijkheden, zoals het aanpassen van de levensstijl, het geven van bloeddrukverlagers, antidepressiva en eventueel ook een middel tegen epilepsie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.