Najaar 2023: hoe jezelf te wapenen tegen Covid-19 en Influenza

LLara 28 augustus 2023 15:08

In het najaar van 2023 kunnen we een toename van respiratoire infectieziekten zoals Influenza en Covid-19 verwachten. Ondanks lessen uit het verleden, lopen we mogelijk weer risico's. Ontdek hoe je jezelf kunt wapenen tegen deze ziekten door te leren van het verleden en logische strategieën toe te passen.

Verwachte trend: Een toename van respiratoire infectieziekten

Als we naar de trends kijken, kunnen we een toename van respiratoire infectieziekten zoals Influenza en Covid-19 verwachten in het najaar. Hoewel de impact van Covid-19 niet groter zal zijn dan die van influenza, kunnen er bepaalde maatregelen worden ingevoerd als het aantal gevallen in Nederland toeneemt. Zo zien we bijvoorbeeld in sommige delen van de wereld de verplichting om mondmaskers te dragen in ziekenhuizen en zorginstellingen, en soms zelfs op scholen. Ook hebben verschillende universiteiten in de VS een vaccinatieverplichting ingesteld.

Een groot verschil met eerdere gezondheidsbedreigingen is dat de Covid-19 pandemie begon in een populatie die nog volledig naïef was voor het virus. Dit betekent dat niemand eerder in contact was gekomen met het Covid-19-virus, waardoor het eenvoudiger was om via data- en andere analyses te begrijpen hoe de verspreiding verliep. Bij influenza is dat veel lastiger, omdat een deel van de bevolking al eerder in contact is geweest met het virus, waardoor analyses moeilijker uit te voeren zijn.

De sleutelrol van virale doses in virusverspreiding

Onderzoek wijst uit dat de hoeveelheid virusdeeltjes - de zogenaamde virale doses - een cruciale rol speelt bij de verspreiding van respiratoire virussen. Simpel gezegd: hoe meer virusdeeltjes je inademt, hoe groter de kans dat je een infectie oploopt. Dit wordt bevestigd door een recente studie onder gevangenen in Connecticut, VS, waar bleek dat eerdere infecties of vaccinaties minder bescherming boden als er een hogere virale druk was.

Een belangrijke conclusie uit de studie onder gevangenen is dat het verlagen van de virale doses de kans op een infectie met symptomen van Covid-19 en influenza vermindert. Dit betekent ook dat het niveau van immuniteit in de loop van de tijd stabiel blijft, hoewel het na verloop van tijd geleidelijk lijkt af te nemen.

Persoonlijke bescherming: Het belang van informatie en maatregelen

Hoewel we vorderingen hebben gemaakt in onze kennis van de verspreiding van respiratoire virussen, is er nog steeds een gebrek aan informatie over hoe individuen hun persoonlijke bescherming kunnen verhogen. Bijvoorbeeld, hoe je thuis kunt zorgen voor een 'zuivere' atmosfeer als je bezoek hebt tijdens een periode met een hoog percentage geïnfecteerden, of hoe je gebruik kunt maken van apparaten die de lucht filteren. Daarnaast wordt een goedkope manier om je immuunrespons te verhogen vaak over het hoofd gezien: het dagelijks innemen van vitamine D3.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.