Najaarsprik tegen corona beschikbaar vanaf oktober voor zorgpersoneel en kwetsbaren

LLara 13 september 2023 16:03

Vanaf 2 oktober kunnen zorgmedewerkers en kwetsbare groepen zoals zestigplussers en zwangere vrouwen een najaarsprik tegen COVID-19 halen. De prik zal worden gezet door de GGD's met het gebruik van het XBB-vaccin.

Najaarsprik beschikbaar vanaf oktober

Het is officieel: zorgmedewerkers en kwetsbare groepen kunnen vanaf 2 oktober hun najaarsprik tegen COVID-19 halen. Dit is een grote stap in de strijd tegen het coronavirus, aangezien deze groepen het meest risico lopen om ernstig ziek te worden. Zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten of cliënten, zestigplussers, en zwangere vrouwen komen hiervoor in aanmerking.

Uitnodigingsbrief van RIVM voor zestigplussers

Vanaf 19 september zullen mensen van zestig jaar en ouder een uitnodigingsbrief van het RIVM ontvangen. Deze brief is een officiële uitnodiging om de najaarsprik tegen COVID-19 te komen halen. Het is belangrijk om deze brief niet te negeren en de afspraak zo snel mogelijk in te plannen.

Zorgpersoneel, zwangere vrouwen en mensen tussen de 18 en 59 jaar die elk jaar een uitnodiging voor de griepprik krijgen, hoeven niet te wachten op een uitnodigingsbrief. Zij kunnen vanaf half oktober zelf een afspraak maken bij een GGD. Dit is een belangrijk feit om in gedachten te houden, zodat er geen verwarring ontstaat over het proces.

GGD's gebruiken XBB-vaccin voor de prik

De GGD's zullen de najaarsprik uitvoeren met behulp van het XBB-vaccin. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is dit vaccin de beste bescherming tegen de huidige varianten van het coronavirus. Dit is een belangrijk detail om te onthouden, omdat het zal helpen om eventuele angsten of zorgen over de effectiviteit van de prik te beheersen.

Voor degenen die zich afvragen hoe lang ze de tijd hebben om de najaarsprik te halen: het is mogelijk tot het einde van dit jaar. Dit geeft iedereen voldoende tijd om hun afspraak in te plannen en te zorgen dat ze beschermd zijn tegen het coronavirus. Voor zwangeren en mensen met een verhoogd risico die door een arts worden doorverwezen, blijft de coronaprik ook daarna nog beschikbaar.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.