Natuur als voorgeschreven therapie: een groeiende trend in de gezondheidszorg

LLara 6 februari 2024 07:47

Natuurtherapie, het gebruik van de natuur als remedie voor diverse aandoeningen, wint aan populariteit. Artsen, psychologen en fysiotherapeuten schrijven steeds vaker natuurvoor aan patiënten met uiteenlopende klachten. Maar welke effecten heeft deze aanpak en hoe wordt deze geïntegreerd in de huidige zorgsystemen?

Toename van natuurtherapie in de gezondheidszorg

Steeds meer zorgprofessionals zien de waarde in van natuurtherapie als aanvulling of alternatief voor traditionele behandelingen. Van stress en hoge bloeddruk tot immuunsysteemverstoringen, diverse aandoeningen lijken te kunnen profiteren van tijd in de natuur. Door de groeiende focus op leefstijlgeneeskunde en het toenemende wetenschappelijke bewijs van de gezondheidseffecten van natuur, schrijven professionals vaker de natuur voor aan hun patiënten. Zelfs zorgverzekeraars onderzoeken hoe ze natuurtherapie kunnen vergoeden.

Het meten van de effecten van natuurtherapie

Het effect van natuurtherapie op onze gezondheid is complex. Hoewel er veel aanwijzingen zijn dat een verblijf in de natuur kan helpen bij leefstijlgerelateerde aandoeningen zoals diabetes, is het moeilijk om te bepalen welke specifieke rol de natuur speelt in een dergelijke leefstijlverandering. Het meten van het exacte effect van bijvoorbeeld een wekelijkse boswandeling is vrijwel onmogelijk. Desondanks groeit de wetenschappelijke literatuur over de helende werking van de natuur.

Hoewel de voordelen van natuurtherapie duidelijk zijn, is het nog onduidelijk hoe de natuur precies bijdraagt aan onze gezondheid. Draagt de rustgevende kwaliteit van de natuur bij, of zijn er effecten op het microbioom of de hormoonhuishouding? Moet je per se een bos opzoeken of kan het ook in je eigen tuin? Ondanks deze onbeantwoorde vragen wordt natuurtherapie steeds vaker ingezet als preventieve en therapeutische aanpak.

Scepsis over natuurtherapie

Ondanks de groeiende populariteit van natuurtherapie, is er nog veel scepsis bij artsenverenigingen, verzekeraars, farmaceuten en patiënten. Hoe meet je het verschil in effect tussen een verblijf in de Canadese wildernis en de Veluwe? Wat is de juiste 'dosering' van natuur voor een optimaal effect? Ook speelt de vraag of het doen van lichaamsoefeningen in een stadspark wel echt als natuurtherapie telt. Deze scepsis onderstreept het belang van verder onderzoek naar natuurtherapie.

Niet iedereen woont dichtbij een bos of park, wat een uitdaging vormt voor de implementatie van natuurtherapie. In stedelijke gebieden, zoals Rotterdam-Zuid, is er ook behoefte aan groentherapie, maar het vinden van een geschikt natuurgebied in de buurt kan lastig zijn. Het is belangrijk dat de toegang tot goede zorg en preventie gelijk is voor iedereen, wat een grote uitdaging vormt bij de beweging richting natuurtherapie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.