Nederland verwerpt Zuid-Afrikaanse blauwtongvirusvaccin

LLara 12 oktober 2023 18:47

Nederland heeft het blauwtongvirusvaccin uit Zuid-Afrika afgewezen, volgens minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dit komt door bezorgdheid over de veiligheid en de effectiviteit van het vaccin. Het blauwtongvirus heeft al 1767 locaties in Nederland getroffen, en er is dringend behoefte aan een effectief vaccin.

Vragen over de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin

Het Bureau Diergeneesmiddelen heeft het vaccin afgeraden aan minister Adema. Er zijn zorgen dat het vaccin ziekteverwekkers kan bevatten en dat de 'geïnactiveerde' virusdeeltjes die bescherming moeten bieden, ziektes kunnen veroorzaken. Er is ook onduidelijkheid over de effectiviteit en de duur van de bescherming die het vaccin biedt.

Blauwtongvirus wijdverspreid in Nederland

Het virus heeft zich snel verspreid en er is dringend behoefte aan een effectief vaccin. Minister Adema is in gesprek met verschillende farmaceutische bedrijven om een oplossing te vinden. Vaccinatie is momenteel de enige manier om uit de uitbraak te komen.

Mogelijke herziening van het advies

Het negatieve advies van het Bureau Diergeneesmiddelen is mede gebaseerd op onvolledige informatie over het vaccin. Als er aanleiding is, kan het bureau zijn advies heroverwegen op basis van aanvullende informatie van de producent.

Ondanks de afwijzing van het Zuid-Afrikaanse vaccin, blijft minister Adema zich inzetten voor de ontwikkeling van een Europees vaccin. Hij erkent dat dit een harde boodschap is voor dierhouders, maar benadrukt dat het belangrijk is om zo snel mogelijk verantwoord te kunnen vaccineren om het leed bij de dieren te beperken.

Volgens een woordvoerder van het ministerie is het aan de markt om te investeren in de ontwikkeling en aanschaf van vaccins. De overheid kan er wel voor zorgen dat een veilig en effectief vaccin gebruikt kan worden. Dierziekten zoals blauwtong worden gezien als een bedrijfsrisico.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.