Nederlanders onderschatten hun suikerinname: twee keer zoveel als gedacht

LLara 8 juni 2024 07:01

Nederlanders consumeren gemiddeld tweemaal zoveel suiker als ze zelf inschatten, volgens onderzoek van het Diabetes Fonds. Deze vergissing resulteert jaarlijks in een onderschatting van tien kilo suiker per persoon.

Verkeerde perceptie van suikerinname

Nederlanders hebben volgens het Diabetes Fonds een vertekend beeld van hun suikerconsumptie. Hoewel de meeste mensen denken dat ze dagelijks ongeveer 7,4 suikerklontjes consumeren, ligt dit aantal in werkelijkheid dichter bij de 14. Dit resulteert jaarlijks in een onderschatting van maar liefst tien kilo suiker per persoon. De bewustwording van deze overconsumptie is essentieel voor een gezondere levensstijl.

Een belangrijk punt om te benadrukken is dat suiker niet alleen in voor de hand liggende zoete producten zit. Volgens het onderzoek is driekwart van de dagelijkse suikerinname afkomstig uit onverwachte bronnen zoals kant-en-klare sauzen en kruidenmixen. Deze producten worden vaak gebruikt als smaakmakers, maar bevatten aanzienlijke hoeveelheden verborgen suikers.

Onbewustheid van toegevoegde suikers

Wat het probleem nog verergert, is dat veel mensen die koken met deze kant-en-klare producten nooit op de ingrediëntenlijst kijken. Daardoor zijn ze zich niet bewust van de hoeveelheid toegevoegde suikers in deze producten. Zelfs als ze wel kijken, kan het lastig zijn om de suikers te herkennen, aangezien ze vaak onder 'schuilnamen' op de lijst staan, zoals woorden die eindigen op -ose, stroop en siroop.

Verhoogd risico op diabetes type 2

Het overmatig consumeren van suiker is niet zonder gezondheidsrisico's. Volgens het Diabetes Fonds lopen mensen die te veel suiker binnenkrijgen een grotere kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Bij deze ziekte reageert het lichaam niet goed op insuline, wat kan leiden tot hoge bloedsuikerwaardes en uiteindelijk tot ernstige complicaties zoals hart- en vaatziekten, nierschade en oogproblemen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.