Niet alleen in citrusvruchten! Hier zijn de 5 fruitsoorten met de meeste vitamine C

LLara 10 augustus 2023 21:48

Het eten van citrusvruchten is niet de enige weg naar een vitamine C boost. Er zijn veel andere fruitsoorten die je kunnen helpen aan je dagelijkse dosis van deze belangrijke vitamine. Lees verder om te ontdekken welke fruitsoorten de meeste vitamine C bevatten.

Verrassingen in de vitamine C top 5

Zomermaanden zorgen voor een overvloed aan heerlijk fruit, en dit is het perfecte moment om ervan te profiteren. Je zou kunnen denken dat sinaasappelen en citroenen, bekend als citrusvruchten, de hoogste concentraties vitamine C bevatten. Maar verrassend genoeg staan ze niet eens in de top 5. Het is dus tijd om je horizon te verbreden en je vitamine C inname te diversifiëren.

Aardbeien: vitamine C en calorievriendelijk

Als je denkt aan zomerfruit, is de kans groot dat aardbeien een van de eerste fruitsoorten zijn die in je opkomen. En het is goed nieuws dat deze populaire vrucht boordevol vitamine C zit, met maar liefst 64 milligram per 100 gram. Het wordt nog beter als je ook op je calorieën let, want in een portie van 100 gram zitten slechts ongeveer 32 kilocalorieën. Een dubbele winst, dus!

Kiwi's: een rijke gezondheidsbron

De kiwi, met zijn 79 milligram vitamine C per 100 gram, neemt de vierde plaats in op onze lijst. Maar het is niet alleen de vitamine C die deze vrucht zo geweldig maakt. Kiwi's bevatten ook een overvloed aan vitamine E en kalium, en staan bekend om hun vermogen om de spijsvertering te bevorderen. Dus na het eten van slechts één kiwi zit je al op de perfecte hoeveelheid van je dagelijkse vitamine C inname en krijg je ook nog andere gezondheidsvoordelen.

Zwarte bessen, beter bekend als cassisbessen, staan op de derde plaats in onze lijst. Ze bevatten een indrukwekkende 150 milligram vitamine C per 100 gram. Dit is bijna het dubbele van de hoeveelheid in kiwi's. Je kunt ze rauw eten, ze door een smoothie blenden, of ze toevoegen aan je volkoren pannenkoeken. Deze vrucht is zeker een goede keuze de volgende keer dat je boodschappen doet.

Op de tweede plek staat de guave, een minder bekende vrucht die oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt. Guaves zijn indrukwekkend met 200 milligram vitamine C per 100 gram, dat is vier keer zoveel als een sinaasappel! De vrucht is ook rijk aan vezels en kalium, wat betekent dat het eten van guaves een geweldige manier is om je vitamine C inname te verhogen en tegelijkertijd te profiteren van andere voedingswaarden.

Acerola: de vitamine C koning

Tenslotte staat op de eerste plek, met maar liefst 1700 milligram vitamine C per 100 gram, de acerola. Deze vrucht, ook bekend als de barbadoskers of de West-Indische kers, is inheems in het Caribische gebied en het noorden van Zuid-Amerika. Hoewel je deze kersen misschien niet snel in de supermarkt vindt, worden ze vaak in tabletvorm verwerkt en als supplementen ingenomen vanwege hun ongelooflijk hoge vitamine C gehalte.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.