Nieuwe doorbraak: gezondere en smakelijkere chips in aantocht

LLara 26 februari 2024 07:01

Wetenschappers zetten een grote stap voorwaarts in het maken van gezondere en lekkerdere chips. Ze hebben met succes een gen gedeactiveerd dat verantwoordelijk is voor de vorming van de schadelijke stof acrylamide in chips.

Acrylamide in chips: een gezondheidsrisico

Chips worden vervaardigd door aardappelen koud te bewaren. Hierdoor verandert het zetmeel in de aardappelen in suiker. Het frituren van deze aardappelen resulteert in de vorming van acrylamide - een stof waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het potentieel kankerverwekkende eigenschappen heeft.

Er is stevig bewijs dat acrylamide kanker kan veroorzaken en potentieel schadelijk kan zijn voor de zenuwen, het DNA en de voortplantingsfuncties. Het merendeel van de acrylamide in onze voeding is afkomstig van producten op basis van aardappelen, zoals chips, gevolgd door koffie.

Een doorbraak in de vorming van acrylamide

Een grote doorbraak in de voedselindustrie is bereikt met de succesvolle deactivatie van een gen in aardappelen verantwoordelijk voor de productie van acrylamide. Deze ontwikkeling kan niet alleen de hoeveelheid van deze potentieel schadelijke stof in onze chips verminderen, maar het kan ook resulteren in chips die beter smaken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.