Nieuwe hoop voor Parkinsonpatiënten: Innovatieve behandeling biedt mogelijkheid om weer te lopen

LLara 7 november 2023 15:33

Een recente medische doorbraak biedt hoop aan Parkinsonpatiënten. Een speciaal implantaat in de rug kan patiënten die jarenlang niet konden lopen zonder te vallen, weer mobiel maken. Hoewel de behandeling nog in de experimentele fase is, is het succesvol gebleken in ten minste één geval.

Een implantaat dat mobiliteit herstelt

Marc Gauthier, een 63-jarige Parkinsonpatiënt uit Bordeaux, kan weer lopen zonder continu te vallen, dankzij een innovatief implantaat in zijn rug. Deze behandeling heeft hem in staat gesteld om zijn dagelijkse leven weer op te pakken en zelfs meerdere kilometers te wandelen zonder problemen. Dit biedt hoop voor andere patiënten die te maken hebben met vergelijkbare mobiliteitsproblemen door Parkinson.

Innovatieve benadering van Parkinsonbehandeling

Hoogleraar Neurologie Bas Bloem van het Radboudumc beschouwt de nieuwe behandeling als 'zeer interessant'. In tegenstelling tot de meeste Parkinson-behandelingen, die focussen op het corrigeren van de problemen in de hersenen, richt deze behandeling zich op het stroomafwaarts proces, in dit geval de beenspieren. Het implantaat bij het ruggenmerg stuurt impulsen naar de beenspieren, zodat de patiënt de controle over zijn benen behoudt, terwijl het apparaat zorgt voor een soepele beweging.

Hoewel de resultaten hoopvol zijn, is de behandeling nog niet op korte termijn beschikbaar in Nederland. Volgens de Franse onderzoekers en hoogleraar Bloem is er nog ongeveer vijf jaar van onderzoek nodig. Dit is vooral omdat Parkinson verschillende verschijningsvormen heeft, en het nog moet worden vastgesteld of deze behandeling ook effectief is voor alle varianten van de ziekte.

De behandeling lijkt niet alleen effectief, maar ook relatief comfortabel voor de patiënt. Marc Gauthier, die het implantaat nu gebruikt, meldt dat hij weinig ongemak ervaart. Hij beschrijft het gevoel van het apparaat als een 'tintelend gevoel'. Dit suggereert dat de behandeling niet alleen de mobiliteit kan verbeteren, maar ook de kwaliteit van leven voor Parkinsonpatiënten kan verbeteren, zonder onnodig ongemak te veroorzaken.

Behandeling kan risico op vallen verminderen

Een van de grootste problemen voor Parkinsonpatiënten is het 'bevriezen' van de benen, wat vaak leidt tot vallen. Vallen is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij patiënten met de ziekte. Deze nieuwe behandeling kan mogelijk helpen om dit risico te verminderen en de levensduur van Parkinsonpatiënten te verlengen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.