Nieuwe ontdekking kan cruciale rol spelen in kankeruitzaaiing

LLara 1 augustus 2023 23:52

Amerikaanse onderzoekers hebben een kleine component ontdekt die mogelijk een cruciale rol speelt bij de uitzaaiing van kanker. Deze bevinding kan zorgen voor nieuwe inzichten en mogelijk bijdragen aan verbeterde behandelmethodes.

Cruciale component ontdekt in kankeruitzaaiing

Onderzoekers van de Keck School of Medicine aan de University of Southern California hebben bij toeval een kleine component ontdekt die mogelijk een sleutelrol speelt bij de uitzaaiing van kankercellen. Dit kan van groot belang zijn voor de ontwikkeling van nieuwe behandelmethodes. Ze onderzochten longkankercellen, maar vermoeden dat de ontdekte component ook bij andere kankersoorten, zoals borst-, alvleesklier- en darmkanker, een rol speelt.

Eiwit GRP78 gekaapt door kankercellen

Het eiwit GRP78 blijkt een hoofdrolspeler te zijn in het onderzoek. Normaal gesproken helpt dit eiwit andere grote eiwitten om zich in een driedimensionale structuur te vouwen, waardoor ze hun taak kunnen vervullen. De onderzoekers weten echter uit hun eigen eerdere studies dat GRP78 kan worden gekaapt wanneer cellen onder druk staan van bijvoorbeeld virale infecties of kanker. Eenmaal gekaapt kan dit eiwit de kankercellen helpen groeien en behandeling weerstaan.

Verplaatsing van eiwit verandert celgedrag

Een interessante ontdekking is dat GRP78 niet alleen wordt gekaapt, maar ook van plaats verandert binnen de cel. Normaal gesproken bevindt het eiwit zich in een netwerk van zakjes en buisjes in de cel, het endoplasmatisch reticulum. Bij blootstelling aan stress, zoals kanker, migreert het eiwit echter naar de celkern, het controlecentrum van de cel. Daar kan het het gedrag van de cel veranderen en de kankercellen uiteindelijk mobieler en invasiever maken.

De ontdekking van de rol van GRP78 in kankercellen kan bijdragen aan de verbetering van de huidige kankerbehandelingen. De onderzoekers hopen dat hun ontdekking in de toekomst andere onderzoekers zal helpen om het kapen van cellen te voorkomen. Er zijn aanwijzingen dat kleine moleculen die GPR78 blokkeren mogelijk de activiteiten van het eiwit in de celkern kunnen belemmeren en dus de uitzaaiing van kanker kunnen stoppen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.