Nieuwe technologie laat verlamde mensen weer 'praten'

LLara 23 augustus 2023 22:27

Twee nieuwe brein-computer-interfaces (BCI's) hebben met succes woorden in het brein van verlamde mensen geïdentificeerd en deze op een scherm geschreven. Dit heeft hen in staat gesteld om met een snelheid van meer dan 60 woorden per minuut te communiceren, waardoor ze weer kunnen 'praten'.

Brein-computer-interfaces vertalen gedachten naar woorden

De geavanceerde technologie van brein-computer-interfaces (BCI's) heeft een significante stap vooruit gemaakt. Twee nieuwe BCI's hebben met succes woorden geïdentificeerd in het brein van verlamde mensen en deze woorden op een scherm afgebeeld. Dit betekent dat patiënten nu in staat zijn om te 'praten' door hun gedachten, uitgedrukt in woorden, op een scherm te laten verschijnen.

Hoge nauwkeurigheid en uitgebreid vocabulaire

De patiënten die gebruik maakten van deze nieuwe BCI's hadden de beschikking over een indrukwekkend vocabulaire van 125.000 woorden. Bovendien was de technologie in staat om in 76% van de gevallen het juiste woord te identificeren en weer te geven. Dit geeft aan hoe nauwkeurig deze technologie in haar huidige staat al is.

In de eerste proof of concept studie werden 253 elektroden geïmplanteerd bij een patiënt die door een beroerte niet meer verstaanbaar kon spreken. Hieruit bleek dat deze technologie beloftevol is, zelfs in moeilijke gevallen van verlamming veroorzaakt door een beroerte.

Technologie nog niet geschikt voor iedereen

Hoewel deze technologie een hoopvolle ontwikkeling is, is het belangrijk om te benadrukken dat deze nog niet geschikt is voor alle verlamde mensen. Er zijn nog enkele uitdagingen te overwinnen, zoals het vinden van manieren om patiënten te trainen die volledig verlamd zijn. Dit toont aan dat er nog veel onderzoek en ontwikkeling nodig is voordat deze technologie op bredere schaal kan worden toegepast.

Wereldwijd zijn er verschillende onderzoeksgroepen bezig met de verdere ontwikkeling van deze technologie. Onder hen bevindt zich ook de onderzoeksgroep van neurowetenschapper Nick Ramsey aan het UMC Utrecht. Dit geeft aan dat de BCI-technologie wereldwijd wordt beschouwd als een veelbelovend veld dat de potentie heeft om de levens van verlamde mensen aanzienlijk te verbeteren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.