Nieuwe vaccinatieronde in aantocht: Wat u moet weten

LLara 25 augustus 2023 17:33

Terwijl de herfst nadert, kunnen we een nieuwe ronde van coronavaccinaties verwachten. Er zijn echter nog veel vragen: Is een nieuwe vaccinatieronde wel nodig? Wie zal een uitnodiging ontvangen? En wat weten we over de nieuwste coronavariant? Dit artikel geeft antwoord op deze vragen.

Geen paniek ondanks toename coronabesmettingen

Ondanks een recente toename in het aantal coronabesmettingen, is er geen reden voor paniek. De huidige variant die rondgaat, wordt als mild beschouwd. Hoewel de virusdeeltjes in het rioolwater een stijging laten zien, is het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis wordt opgenomen, relatief laag.

Nieuwe vaccinatieronde in aantocht

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een nieuwe vaccinatieronde aangekondigd voor het begin van de herfst. Dit advies is gebaseerd op de aanbevelingen van de Gezondheidsraad en de Wereldgezondheidsorganisatie. Hoewel we het coronavirus pas sinds 2020 kennen, is het nog steeds onzeker hoe de immuniteit tegen het virus zich zal ontwikkelen en hoe de vaccinbescherming in de toekomst stand zal houden.

De nieuwe coronavariant EG.5, ook wel Eris genoemd, is momenteel met name aanwezig in landen zoals Zuid-Korea, Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. Ondanks de aanwezigheid van deze variant in Nederland, zijn er tot nu toe geen aanwijzingen dat deze variant meer ziek maakt dan eerdere varianten van het virus.

Wie krijgen een uitnodiging voor een prik?

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is van plan om vanaf de tweede helft van september ongeveer 4,8 miljoen mensen uit te nodigen voor de vaccinatie. De uitnodigingen zullen worden verzonden aan alle 60-plussers, mensen met een kwetsbare gezondheid, en zorgmedewerkers die direct contact hebben met patiënten.

Nieuw vaccin in de maak voor XBB-variant

Er wordt verwacht dat er een nieuw vaccin zal worden gebruikt voor de komende vaccinatieronde, dat specifiek is afgestemd op de XBB-variant van het virus. Dit nieuwe vaccin wacht momenteel op goedkeuring van het Europese Medicijnagentschap (EMA).

Voor mensen die tot de doelgroep voor de vaccinatie behoren, is de prik gratis, volgens de GGD. Of de vaccinaties ook gratis zullen zijn voor mensen die niet tot deze groep behoren, moet nog worden bepaald door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Voldoende personeel voor vaccinatiecampagne

GGD GHOR Nederland heeft vertrouwen in de beschikbaarheid van voldoende personeel voor de komende vaccinatieronde. Ze zijn momenteel bezig met paraatheidsoefeningen om zich voor te bereiden op de vaccinatiecampagne in het najaar.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.