Nijlkoortsvirus eist twee levens in Extremadura

LLara 17 oktober 2023 13:42

In Extremadura, Spanje, hebben twee personen het leven verloren aan het nijlkoortsvirus. De Spaanse gezondheidsdienst SES bevestigt twee nieuwe gevallen, terwijl tests lopen. Ondertussen bestaat er geen specifieke behandeling voor de ziekte.

Tweede sterfgeval in Extremadura

Een 73-jarige vrouw uit de stad Cáceres is het meest recente slachtoffer van het nijlkoortsvirus in Extremadura. Ze werd opgenomen met symptomen die wezen naar de ziekte en overleed uiteindelijk in het ziekenhuis. Dit is het tweede bevestigde sterfgeval in deze regio als gevolg van het virus.

De SES, de gezondheidsdienst van Spanje, heeft de aanwezigheid van twee nieuwe gevallen van het nijlkoortsvirus in Extremadura bevestigd. De patiënten liggen momenteel in het ziekenhuis, maar het is nog niet bekend of ze de ziekte zullen overleven.

Effecten van het nijlkoortsvirus

Het nijlkoortsvirus, ook bekend als Virus del Nilo, is een flavivirus dat diverse symptomen kan veroorzaken. Deze omvatten koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. In ernstige gevallen kan het virus leiden tot hersenontsteking, ook wel encefalitis genoemd. Dit kan vervolgens resulteren in verlamming of zelfs de dood.

Hoe wordt het nijlkoortsvirus overgedragen

Het nijlkoortsvirus wordt overgedragen door muggen, die besmet raken na het bijten van besmette vogels. Mensen kunnen het virus oplopen door een beet van een besmette mug, of door direct contact met het bloed of hersenvocht van een geïnfecteerde persoon. Het is dus belangrijk om alert te blijven op mogelijke infectiebronnen.

Het nijlkoortsvirus is geen nieuw fenomeen en komt voor in verschillende delen van de wereld, waaronder Afrika, Azië, Europa en Noord-Amerika. Het virus werd voor het eerst ontdekt in Spanje in 2004. Sindsdien zijn er in het land ongeveer 200 gevallen van nijlkoorts gemeld, waarvan ongeveer 10% een dodelijke afloop kende.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.