Noord-Limburgse basischolen experimenteren met groenterijke warme lunch

LLara 12 september 2023 10:52

Op drie basisscholen in Noord-Limburg is deze week een proef van start gegaan met een groenterijke warme lunch voor leerlingen. Het initiatief maakt deel uit van een groot onderzoek naar eetgedrag onder kinderen.

Proef met groenterijke warme lunch

Deze week is een nieuwe proef van start gegaan op drie Noord-Limburgse basisscholen: de traditionele boterhammen maken plaats voor een groenterijke warme lunch. Het initiatief is onderdeel van een groot onderzoek naar het eetgedrag van kinderen, in samenwerking met de educatieve stichting Kokkerelli. De Universiteit van Maastricht en Wageningen University & Research voeren het onderzoek uit, gefinancierd door het Rijk en de provincie.

Overgewicht en voedingskennis bij kinderen

Volgens Marijn Bouten van Brightlands, waar de lunchpakketten worden gemaakt, is er een toenemend aantal kinderen met overgewicht in Nederland, en hebben te veel scholieren een ongezond eetpatroon. Dit heeft gevolgen voor het welzijn van de jeugd, en komt ook door een gebrek aan kennis over voeding. Het project hoopt deze problemen aan te pakken door kinderen een groenterijke warme lunch te bieden en ze zo aan te moedigen meer groenten te eten.

Onderzoekers zijn benieuwd of de kinderen de lunch lekker vinden, en meten hoeveel groenten de kinderen eten. Daarnaast willen ze zien of de houding van de kinderen ten opzichte van groenten verandert door de lunch. Ouders en verzorgers monitoren vervolgens of de eetmomenten thuis veranderen door de gezonde lunch op school. De hoop is dat de kinderen door de groenterijke lunch ook thuis meer groenten gaan eten.

Educatie en landelijke uitrol van het project

Naast de veranderingen in de lunch krijgen de leerlingen ook les over gezonde voeding. Na de proef wil stichting Kokkerelli het project op meer basisscholen in Nederland toepassen. Eerdere initiatieven voor een gezondere lunch op scholen waren voornamelijk gericht op volkorenbrood en fruit tijdens de lunch, maar dit is de eerste keer dat een warme maaltijd met veel groenten op grotere schaal wordt getest.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.