Oatzempic: een gezond alternatief voor gewichtsverlies of een gevaarlijke trend?

LLara 8 april 2024 07:01

TikTok-gebruikers promoten steeds vaker een nieuw afslankdrankje genaamd 'Oatzempic' als alternatief voor het medicijn Ozempic. Maar is deze trend wel zo gezond en veilig als wordt beweerd? We vroegen het Voedingscentrum om hun mening.

Wat is Oatzempic en hoe werkt het?

Oatzempic is een drankje dat je zelf thuis kan maken met eenvoudige ingrediënten: havermout, limoensap en water. Het idee is dat je het op een lege maag drinkt, wat je hongergevoel zou verminderen en je zou helpen snel af te vallen. Ondanks de populariteit op TikTok, is het belangrijk om te onthouden dat het slechts een alternatief is voor Ozempic, een medicijn dat normaal gesproken wordt voorgeschreven aan mensen met type 2 diabetes.

De visie van het Voedingscentrum op Oatzempic

Het Voedingscentrum legt uit dat de combinatie van water en vezels uit havervlokken in het drankje een vol gevoel kan geven, wat kan helpen bij gewichtsverlies. Echter, ze waarschuwen ook dat het streven naar snel gewichtsverlies door het volgen van crashdiëten kan leiden tot onvoldoende inname van essentiële voedingsstoffen en dat de resultaten vaak maar tijdelijk zijn. Het is beter om te streven naar een gezond eetpatroon en levensstijl voor blijvend gewichtsverlies.

Het Voedingscentrum uit hun zorgen over het toenemende gebruik van Ozempic voor gewichtsverlies. Dit medicijn is oorspronkelijk bedoeld voor mensen met diabetes type 2 om hun bloedsuikerspiegel te reguleren. Het huidige gebruik van Ozempic voor gewichtsverlies kan leiden tot een tekort aan het medicijn voor mensen die het daadwerkelijk nodig hebben voor hun gezondheid. Daarnaast kan het gebruik van onnodige medicatie voor gewichtsverlies gevaarlijk zijn.

Waarom het Voedingscentrum Oatzempic afraadt

Het Voedingscentrum adviseert tegen het gebruik van Oatzempic als vervanger voor Ozempic. Ondanks dat het drankje vezels en water bevat, die een vol gevoel kunnen geven, is het geen geschikt alternatief voor het medicijn en kan het zelfs een negatief effect hebben op je gezondheid. Havervlokken bevatten bijvoorbeeld koolhydraten, die de bloedsuikerspiegel kunnen beïnvloeden, iets wat Ozempic normaal gesproken helpt te reguleren bij mensen met diabetes type 2.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.